Kolín nad Rýnem demonstroval proti rasismu

Kolín nad Rýnem - Kolem 15 000 lidí se zúčastnilo nedělní poklidné demonstrace v Kolíně nad Rýnem proti rasismu a xenofobii. Akce byla odpovědí na demonstraci pravicových extremistů, která se uskutečnila před sedmi týdny a vyústila ve střety s policií. „Šestadvacátý říjen byl pro nás černým dnem. To se na našich ulicích nesmí nikdy opakovat,“ řekl starosta Jürgen Roters. Protestní akci svolala iniciativa, kterou podporuje mnoho kolínských umělců.

Německo protestovalo proti rasismu (zdroj: ČT24)

Demonstraci na konci října svolaly německé neonacistické organizace a skupiny fotbalových chuligánů. Do akce se zapojilo asi 2 000 radikálů a vyústila v potyčky s policií v centru města. Policie musela použít vodní děla, pepřové spreje a obušky.

„Chuligáni mohli páchat výtržnosti a pravicoví extremisti mohli ukazovat nacistické symboly. Chceme ukázat, že tohle do Kolína nad Rýnem nepatří. Jsme tady, abychom ukázali, že takhle to být nemusí,“ řekl Roters. „Toto je jasný vzkaz od lidí, že Kolín nad Rýnem nepotřebuje nacisty. Je to město známé svou tolerancí, ale někdy se taky musíte zvednout a demonstrovat za ni zrovna jako dnes. Jsem velmi šťastný, že se tu dnes objevilo tolik lidí,“ řekl hudebník Wolfgang Niedecken.

V Německu v poslední době rostou protiislámské nálady. V Drážďanech se konají protesty již několik týdnů. V pondělí se protiislámské demonstrace svolané hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) zúčastnily ve městě tisíce lidí. Hnutí podle vlastního vyjádření chce vyjádřit odpor k pronikání islámu do Německa a k údajnému potlačování křesťanské tradice a demonstrace v Drážďanech pořádá již několik týdnů. Původně se demonstrací účastnily stovky lidí, jejich počet se však postupně rozrostl.

Vydáno pod