Strůjce krutých výslechů CIA promluvil: Získali jsme cenné informace

Washington - Americký vyšetřovatel a strůjce kontroverzního výslechového programu CIA v rozhovoru pro portál Vice News přiznal, že při mučení osob podezřelých z terorismu používal metodu topení, takzvaný waterboarding. James Mitchell ale zároveň zpochybnil senátní dokument, který informace přinesl. Komise podle něj výběrem jednotlivých případů překroutila celkový obraz výslechového programu, který přinesl vyšetřovatelům cenné zpravodajské informace. Příležitost nicméně v pondělí využila Severní Korea. Radu bezpečnosti OSN požádala, aby do svého programu zařadila i otázku krutých výslechových praktik CIA.

Mitchell v minulosti pracoval jako psycholog amerického letectva. CIA si ho najala k tomu, aby vypracoval zvláštní výslechové postupy pro osoby podezřívané z terorismu. Podle agentury Reuters sehrál v programu klíčovou roli, ačkoli neměl s vyslýcháním předchozí zkušenosti.

„Byl jsem součástí většího týmu, který prováděl waterboarding na menším počtu zadržených,“ řekl Mitchell. Při této metodě člověk leží spoután a na obličeji má například ručník, na který teče proudem voda. Cílem je navodit pocit topení. Mitchell dodal, že tuto praktiku použil například u Pákistánce Chálida Šajcha Muhammada, který tvrdí, že teroristické útoky na USA z 11. září 2001 zosnoval.

Podle senátní zprávy podstoupil Muhammad waterboarding 183krát, Mitchell tvrdí, že jen 83krát. Každé lití vody trvalo jednu až deset vteřin. Mitchell senátní dokument zpochybnil i tím, že komise výběrem jednotlivých případů překroutila celkový obraz výslechového programu, který přinesl vyšetřovatelům cenné zpravodajské informace. Také kritizoval to, že podle Senátu si se svým společníkem Brucem Jessenem za smlouvu se CIA přišli od roku 2005 do roku 2009 na 81 milionů dolarů. Tvrdí, že většina sumy byla určena na režijní náklady a platy zaměstnanců.

Vězni na Guantánamu
Zdroj: Shane T.McCoy/ČTK/ZUMA

Zprávu o nelidských výslechových praktikách zveřejnil Senát minulé úterý. Američtí vyšetřovatelé podle ní upírali vězňům spánek, ponižovali je a simulovali topení, aniž by získali potřebné informace. Zpráva má 6 000 stran a zahrnuje období let 2002 až 2009. Většina obsahu je tajná, zveřejněno bylo 528 stran.

KLDR chce, aby RB OSN jednala o krutých praktikách CIA

Skandál v USA chce nechat prošetřit i Severní Korea, která sama čelí kritice za porušování lidských práv. V pondělí požádala Radu bezpečnosti OSN, aby do svého programu zařadila otázku krutých výslechových praktik CIA. „Otázka zločinů mučení ze strany CIA spáchaných Spojenými státy musí být urychleně projednána v Radě bezpečnosti, neboť hrozí, že bude mít bezprostřední a destabilizační dopad na udržení mezinárodního míru a bezpečnosti,“ uvedlo severokorejské zastoupení při OSN v dopise pro RB.

Pchjongjang se na RB OSN obrátil v době, kdy tento vrcholný orgán připravuje zasedání právě ke stavu lidských práv v KLDR. Rada bezpečnosti zasedne zřejmě 22. prosince, případně o den později. V únorové zprávě OSN podrobně popsala porušování práv v KLDR, tamní podmínky dokument přirovnal k nacistickým zvěrstvům.

Vydáno pod