Izrael letecky zaútočil v pásmu Gazy kvůli vypálené raketě

Gaza – Izraelská armáda provedla první letecký útok na palestinské území od padesátidenní války v létě, kterou smírem uzavřely obě strany. Izrael uvádí, že šlo o odvetnou reakci na raketu, kterou v pátek vypálili z pásma Gazy na území Izraele. Cílem izraelského náletu bylo palestinské hnutí Hamas.

První letecký úder Izraele v Gaze od srpna (zdroj: ČT24)

„(Izraelská armáda) nebude tolerovat žádný pokus o podkopání bezpečnosti a ohrožení izraelských civilistů. Teroristická organizace Hamas je zodpovědná za páteční útok proti Izraeli,“ uvedl mluvčí izraelské armády Peter Lerner. Letadla měla provést útok na teroristickou infrastrukturu Hamasu, agentura AP uvedla, že byly slyšet dva výbuchy v regionu Chán Júnis na jihu pásma Gazy, kde se nacházejí výcvikové tábory pro palestinské bojovníky.

Stejně jako v případě pátečního útoku na Izrael nebyli žádní zranění, ani z pásma Gazy zatím nejsou informace, že by byl někdo zraněn.

Izrael a palestinští radikálové se dostali do otevřeného konflikty naposledy letos v létě, kdy byli uneseni a zabiti tři mladí Izraelci a následně byl upálen mladý Palestinec židovskými extremisty. Padesátidenní konflikt si vyžádal životy více než dvou tisíc a dvou set lidí. Valná většina mrtvých byla na palestinské straně, byli to hlavně civilisté, mnohdy i děti.

V tomto týdnu z formálních důvodů vyškrtl soud Evropské unie organizaci Hamas ze seznamu teroristických organizací. Přestože jde o dočasný stav, izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval Evropskou unii, aby hnutí na seznam okamžitě vrátila.