Přelomový rozsudek: Orangutan je osoba, má právo na svobodu

Buenos Aires - Argentinská zoologická zahrada musí propustit na svobodu orangutana - nařídil jí to tamní soud. Ten dal za pravdu ochráncům přírody, podle nichž samice není objektem, nýbrž ne-lidskou osobou, a proto má právo na život ve volné přírodě. Přelomový rozsudek by mohl vést k osvobození dalších druhů zvířat.

Devětadvacetiletá orangutaní samice Sandra není objekt, nýbrž osoba, tvrdila Asociace ochránců zvířecích práv (AFADA) s tím, že lidoop má dostatek kognitivních funkcí. A soud dal nakonec ochráncům za pravdu. Zoo v Buenos Aires tak musí umožnit transfer zvířete do přírodního útulku. Posléze by mohlo skončit ve volné přírodě.  

Hlavní biolog zahrady přitom tvrdí, že zvíře v zoo nijak nestrádá. Prý je od přírody poklidné a samotářské, navíc se sdružuje pouze kvůli rozmnožování. Orangutaní samice žila v zajetí celý život. Narodila se v roce 1986 v německé zoo Rostock. Do Argentiny ji převezli v září 1994. O pět let později se jí narodilo mládě - Shembira.

  • "Když neznáte biologii druhu a neomluvitelně se domáháte toho, že trpí stresem či depresí, vede to k jedné z nejčastějších lidských chyb, kterou je polidšťování zvířecího chování," sdělil Adrian Sestelo deníku La Nación

Podle ochránců tento případ otevírá cestu k možnému osvobození dalších druhů zvířat. Právník AFADA Paul Buompadre řekl, že se další soudní pře mohou týkat nejen zvířat ze zoo, ale i z cirkusů, vodních show či vědeckých laboratoří.

Šimpanz Tommy
Zdroj: ČTK/AP/Bill Trojan

Šimpanz ani kosatka se svobody nedočkali 

Americké soudy řešily v poslední době několik podobných případů. Ani šimpanz ani kosatka držená ve vodním parku ale právo opustit své současné majitele nedostaly. V případě šimpanze Tommyho newyorský soud konkrétně rozhodl, že lidoop nemá stejná práva jako lidé, jelikož „nemůže převzít žádné právní povinnosti ani být právně odpovědný za své činy“.

Vydáno pod