AI: Tam, kde je Islámský stát, se život žen a dívek zcela proměnil

Bagdád - Některé z žen iráckých jezídů, které padly do zajetí radikálům z organizace Islámský stát (IS), spáchaly sebevraždu, aby unikly zotročení. Vyplývá to ze zprávy, již dnes zveřejnila organizace Amnesty International (AI). Islámský stát podle odhadů AI zajal několik set jezídských žen, podle iráckých úřadů jsou jich spíše tisíce. AI se setkala se 40 ženami, které byly mezi zajatými. V rukou radikálů jsou prý i čtrnáctileté a ještě mladší dívky. Mnohé jsou znásilněny, mučeny a přinuceny k otrockému životu.

Podle zprávy AI Islámský stát na území, které ovládl, vnucuje ženám nová pravidla a zabíjí ty z nich, které projeví nesouhlas. Do škol například jeho členové navezli černé abáje (šaty halící tělo od hlavy k patě), černé rukavice a závoje a nařídili, aby se do nich dívky oblékly.

V Mosulu, který je největším z měst, jež IS ovládl, se život žen zcela proměnil. IS „jim zakazuje vzdělávat se a volně se pohybovat, změnili také zcela jejich vzhled,“ řekla irácká aktivistka z organizací pro lidská práva Hanáa Idvarová. V Mosulu prý IS zabil deset žen, které proti nové praxi protestovaly.

Zubařka byla popravena za to, že v ordinaci ošetřovala ženy i muže

Situace není lepší ani v severní Sýrii, již IS také ovládl. Nejméně osm žen tam bylo ukamenováno za nevěru. V Dajr az-Zauru na východě radikálové z IS sťali zubařku, která je neposlechla a dál ošetřovala ve své ordinaci jak ženy, tak muže. IS nechává bičovat ženy, které přistihne na veřejnosti v oděvu, který podle radikálů není dost islámský. Ženy končí ve věznicích i proto, že byly přistiženy ve společnosti cizích mužů.

Jeden z aktivistů lidských práv Barí Abdallatíf viděl v severosyrském městě Báb, jak lidé z IS v ulicích udeřili holí každou ženu, která se jim zdála špatně oblečená. „Někdy za ní šli až domů a zatkli jejího otce nebo jí zabavili doklady a řekli, aby si pro ně přišla s otcem,“ řekl Abdallatíf.
 
IS údajně striktně rozdělil školy na chlapecké a dívčí a odděleně musejí služby poskytovat také v nemocnicích. Ženy smějí ošetřovat pouze lékařky, kterých je ale málo. Přibývá prý sňatků velmi mladých dívek, protože rodiny chtějí dcery ušetřit sňatku s bojovníky IS. Irácká vláda před týdnem oznámila, že IS zabil 150 žen, které se odmítly provdat za bojovníky hnutí. Některé prý byly těhotné.

Tragické osudy jezídských žen v područí IS (zdroj: ČT24)

S ženami jezídů Islámský stát jedná ještě hůř, protože jezídy považuje za bezvěrce. Jedna ze svědkyň AI řekla, že jezídky jsou prodávány nebo že je IS používá jako dar pro své stoupence. Některé se natolik bály znásilnění, že raději spáchaly sebevraždu. „Jednou nám přinesli šaty, které vypadaly jako taneční kostýmy. Řekli nám, abychom se vykoupaly a oblékly si to. Džilán se zabila v koupelně. Podřezala si zápěstí a oběsila se. Byla velmi krásná,“ sdělila AI jedna ze zachráněných žen. Německo na zprávy o brutalitě IS k ženám reagovalo rozhodnutím zřídit pro ně poradenské centrum.