Redakce Rádia Svoboda v Ázerbájdžánu má utrum

Baku - Prokuratura v Ázerbajdžánu zavřela tamní redakci Rádia Svoboda. Vyšetřuje ji údajně kvůli závažnému zločinu. Před třemi týdny také zatkla spolupracovnici redakce Chadídžu Ismailovou. Ta psala mimo jiné i o investicích a korupci režimu prezidenta Alijeva v České republice. Rozhlasovou stanici financují Spojené státy.

Se zaměstnanci prokuratury přišli i policisté, kteří redakci prohledali. Na místě bylo v té době asi 20 zaměstnanců. Prokuratura zástupcům RFE/RL sdělila, že předmětem vyšetřování je fakt, že jde o pracoviště financované ze zahraničí. Agentura AP získala informaci, podle níž se prokuratura zabývá vyšetřováním „závažného zločinu“.

Začátkem prosince soud v Baku uvalil dvouměsíční vazbu na redaktorku rádia Chadidžu Ismailovou kvůli údajnému navádění bývalého kolegy k sebevraždě. Ázerbájdžánská vláda v té době vydala dokument, ve kterém kritizovala „novodobý kolonialismus“ Spojených států a obvinila novináře Svobodné Evropy z prosazování cizích zájmů v zemi.

Ismailová měla v říjnu promluvit na pražské konferenci Fórum 2000, ale úřady jí odlet do České republiky zakázaly. Již tehdy se obávala zatčení a uvěznění. Nezisková organizace Člověk v tísni už dříve rozeslala novoroční přání od vězněné Ázerbájdžánky českým politikům. „Věřím, že v novém roce pravda a spravedlnost zvítězí. Šťastný a svobodný rok 2015!“ stojí v novoročním přání novinářky, která odhalovala podezřelé transakce špičkových politiků, korupci a porušování lidských práv.

Ismailová v dopise z vězení

„Všichni víte, proč jsem ve vězení. Skutečným důvodem je rozkrývání korupce. A jediný způsob, jak dokázat špatnosti represivního režimu, je pokračovat v odhalování korupce a i nadále hájit práva utlačovaných lidí. Ano, tohle je cena, kterou za to platíme.“

V Ázerbájdžánu zavřeli redakci Rádia Svobodná Evropa
Zdroj: ČT24

Vedení rádia tvrdí, že se vláda už dva roky snaží umlčet novináře, kteří se zabývají případy korupce ve vládě a porušování lidských práv. Spojené státy vyzvaly k propuštění Ismailové. Také Američané případ považují za pokus Baku umlčet kritiky.

Přední čeští politici mají přitom se zemí poměrně čilé kontakty. Začátkem prosince jednal v Praze prezident Miloš Zeman se šéfem ázerbájdžánského parlamentu Agtayem Asadovem. V příštím roce má prezident Ázerbájdžán navštívit.