Mladí Tunisané bez práce jezdí bojovat po bok islamistů

Tunis – Až 2 500 mladých Tunisanů odešlo bojovat do Sýrie a Iráku, kde se připojili k radikálním islamistům. Často je k tomu vedla pouhá frustrace pramenící z vysoké míry nezaměstnanosti v jejich zemi. Tunisko přitom jako jediné obstálo v průběhu tzv. arabského jara. Země letos volila a demokraticky vystřídala jak poslance, tak prezidenta.

Tunisané bojují po boku Islámského státu (zdroj: ČT24)

Tunisko je ve srovnání s jinými středomořskými arabskými státy poměrně bohaté i vzdělané. V současné době ale čelí země ekonomické stagnaci. Řada mladých nezaměstnaných lidí se proto nechá snadno zlákat radikálními islamisty a odjede bojovat do Sýrie a Iráku. „Jsou obvykle chudí a nepříliš vzdělaní. Většina z nich vyšla ze základní školy, jen někteří dokončili střední vzdělání,“ potvrzuje tuniská aktivistka Amín Trikíová.

Typický Tunisan bojující v Sýrii ještě nedosáhl 25 let, pochází z venkova nebo chudé městské čtvrti a patřil k některé z tuniských radikálních skupin. Na Blízký východ ho zlákali verbíři, kteří v zemi stále častěji loví rekruty. Po příjezdu na Blízký východ sice mnozí z nich procitnou, někdy už ale bývá pozdě. „Poté, co přijeli do Sýrie, museli nastoupit do výcvikových táborů. Extrémisté jim zabavili pasy a nutili je k manuální práci,“ dodává Trikíová.

Tunisané nyní doufají, že země po volbách směřuje k nové prosperitě. Většina Tunisanů islámský extremismus odmítá. „Terorismus je jedním z hlavních problémů vůbec. Pro svět i Tunisko. Musíme se všichni spojit a společně s terorem bojovat,“ říká například obyvatel hlavního města Tunisu.