Británie hlásí dvě nová podezření na ebolu

Londýn – Britští lékaři evidují dvě nová podezření nákazy ebolou. Oba pacienti se nedávno vrátili ze západní Afriky a nyní čekají na výsledky testů. Včera se nákaza krvácivou horečkou potvrdila u zdravotnice z Glasgow, která pobývala v africké Sieře Leone.

Skotskou zdravotnici dnes převezli vojenským letadlem do zvláštní izolace v londýnské nemocnici Royal Free. Nové případy možné nákazy s ní nijak nesouvisí a ani vzájemně se prý druhý a třetí pacient nepotkali. Jeden je hospitalizovaný v nemocnici Royal Cornwall na jihozápadě Anglie, druhý v zařízení Aberdeen Royal Infirmary ve Skotsku.

Zpráva o potvrzené ebole a podezření na další dvě nákazy nicméně ve Spojeném království výrazně oživily debatu o bezpečnostních opatřeních kolem osob, které přilétají z postižených afrických oblastí.

Británie dosud zažila jen jeden případ eboly

Virem eboly se podle aktuálních statistik na západě Afriky nakazilo už více než 20 000 lidí. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7 800 obětí. V Británii byl dosud virus eboly zjištěn jen u zdravotníka Williama Pooleyho, jenž se také nakazil v Sieře Leone. Muž se v září vyléčil a dokonce se vrátil do západní Afriky.

Stanice BBC upozorňuje, že letištní zdravotní kontrola nenašla u nakažené zdravotnice při jejím nedělním příletu nic podezřelého. Žena mohla odjet do Glasgow a teprve zde se u ní začaly projevovat zdravotní problémy.

Do cílové destinace přiletěla letadlem společnosti British Airways z londýnského letiště Heathrow. Předtím přestupovala také v marocké Casablance. Úřady nyní vyšetřují, s kým žena mohla být v kontaktu.