„Očekávali jsme od nich cokoliv,“ popsala žena, která při ruské okupaci rodila ve sklepě

Události: Příběh Ukrajinky, která pod ruskou okupací porodila ve sklepě (zdroj: ČT)

Manžele Balanovy rozdělili ruští vojáci hned poté, co okupační vojska obsadila Velykou Oleksandrivku v Chersonské oblasti. Těhotná Olga zůstala ve sklepě jen s malým synem, Serhije Rusové drželi na několika místech a mučili jej. Porodila až po jejich shledání, okupanti jí ale odepřeli lékařskou péči. Po sedmi měsících ukrajinská armáda město osvobodila.

Byly to pro ni nejtěžší dny v životě, 10. března jejich město obsadili Rusové. Ještě stačili přesunout věci do sklepa, v něm ale Olga zůstala sama. Jejího manžela totiž jako policistu ve službě ruští vojáci ihned zajali. Hned z kraje okupace Serhije přivedli do sklepa pod ruinami, ve kterém ho drželi tři dny. Podle jeho slov jej i mučili.

„Vzali mou vlastní pistoli, nevěděl jsem, zda je nabitá, nebo ne. Zamířili mi na přirození a vystřelili. Nebyla nabitá,“ popsal Serhij Balan. Kromě psychického nátlaku ho soustavně bili. „Jiný vytáhl pistoli, zamířil mi vedle ucha a začal střílet,“ dodal.

Dvakrát ho převezli na jiné místo. Nedávali mu najíst, nepovolili spánek. Zhubl přes patnáct kilogramů. Nakonec ho po měsíci propustili zpět za manželkou. Ta se v úkrytu sama starala o tříletého syna, přitom byla v osmém měsíci rizikového těhotenství. „Přivedli ho, měl hlavu obmotanou látkou a všude tekla krev,“ přiblížila setkání s manželem Olga Balanová.

Bez elektřiny a jídla

Hned po mužově návratu porodila. Teď už půlroční Jeva se narodila ve sklepě. Matce asistoval pouze otec, lékaře Rusové vpustili dolů až po několika hodinách. „Bála jsem se, hodně. Každý den jsem se o děti bála, protože oni byli opravdu krutí. Očekávali jsme od nich cokoliv,“ svěřila se.

Utéct nemohli. V úkrytu strávili půl roku bez elektřiny. V září došly zásoby jídla i příkrmy pro dítě. Několik dní hladověli a poslouchali dunění přibližujících se bojů. „Naši vojáci byli už kousek od nás. Věděla jsem, kde přibližně jsou. Chtěla jsem jim z okna ukázat, jak moc je očekáváme,“ popsala. Velkou Oleksandrivku Ukrajinci osvobodili 10. října.

Zimu rodina přečká v úkrytu a pustí se do obnovy domu. Serhij by brzy mohl nastoupit do služby. Podmínkou je, aby stejně jako ostatní, kdo zůstali přes okupaci, prošel detektorem lži.