Zvyšte těžbu, apeloval Zelenskyj na země produkující ropu a plyn. Varoval i před nedostatkem potravin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval země produkující ropu a zemní plyn, aby zvýšily těžbu, a Rusko tak nemohlo své nerostné bohatství využívat k „vydírání“ ostatních. Ve svém projevu na mezinárodní konferenci Fórum v Dauhá Zelenskyj během videopřenosu uvedl, že země jako Katar by mohly přispět ke stabilizaci Evropy. Ukrajinský prezident rovněž upozornil na narušení dodávek potravin způsobené invazí.

„Budoucnost Evropy závisí na vašem úsilí. Žádám vás, abyste zvýšili produkci energií, aby všichni v Rusku pochopili, že žádná země nemůže používat energie jako zbraň a vydírat svět,“ řekl ukrajinský prezident.

Rusko je hlavní dodavatel zemního plynu do Evropy. Invaze na Ukrajinu vyvolala obavy z narušení dodávek, ale také otázky ohledně evropské závislosti na dovozu energií z Ruska. Jednotlivé země i Evropská unie jako celek se v kontextu ruské agrese snaží tuto energetickou závislost zásadně snížit.

Problematické mohou být i dodávky potravin, upozornil Zelenskyj

Zelenskyj rovněž upozornil, že žádná země není chráněna před narušením dodávek potravin vyvolaným ruskou invazí. „Světové trhy ještě nepřekonaly následky pandemie, cenové šoky týkající se potravin. Proti těmto šokům není nikdo chráněn a ani to nelze, pokud je fyzický nedostatek potravin,“ řekl.

Ukrajina, které se přezdívá obilnice Evropy, je jedním z hlavních světových vývozců obilovin a rostlinných olejů. Poradenská společnost APK-Inform odhadla, že letošní sklizeň obilovin na Ukrajině klesne meziročně o 54,6 procenta na 38,9 milionu tun. Pokles zdůvodnila snížením osevní plochy kvůli ruské invazi. Zelenskyj připomněl, že ruská armáda vyhazuje do vzduchu zemědělské stroje.

Moskevská burza obnoví obchody v běžném režimu

Moskevská burza v pondělí obnoví obchodování s ruskými akciemi a dluhopisy v normálním režimu, i když jen na půl dne. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na sobotní oznámení ruské centrální banky. Seance potrvá od 9:50 do 13:50 moskevského času (od 10:50 do 13:50 SELČ).

Obchodování moskevská burza přerušila 25. února, den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Akcie mnoha ruských firem ten den odepsaly často i více než padesát procent, což regulační orgány donutilo zakročit. Minulý týden ve čtvrtek Rusko po téměř měsíční přestávce částečně obnovilo obchodování s některými akciemi. V pátek se ruské akcie propadly, ztráty vedl vlajkový letecký dopravce Aeroflot.

Nerezidenti si nicméně musí počkat. Do 1. dubna mají zakázáno prodávat akcie a státní dluhopisy OFZ denominované v rublech. Nadále nejsou povoleny spekulace na pokles cen, takzvaný short-selling.