Letní vlna covidu v Česku sílí. Nemocnice ve Znojmě omezí návštěvy

Události: Epidemie covidu v Česku sílí (zdroj: ČT24)

Letní vlna epidemie covidu-19 v Česku dál sílí. Za posledních sedm dní přibylo 14 710 nových případů, zhruba 4500 víc než předchozí týden. Jelikož se ale méně testuje, reálný počet nakažených je podle odhadů mnohonásobně vyšší. V nemocnicích bylo s covidem 725 lidí, o skoro třetinu víc než na konci minulého týdne a nejvíc od konce dubna. Počet pacientů v těžkém stavu se za týden zdvojnásobil na 29.

Stoupá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel. K pátku činí 138, o týden předtím byla incidence 96. Nejvyšší hodnotu má i nadále v Praze, kde stoupla na 227. Relativně nejlepší epidemická situace je v Libereckém kraji s incidenčním číslem 83.

Epidemie koronaviru začala v Česku zrychlovat na začátku června. Za nárůstem počtu případů během letních měsíců jsou nakažlivější subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Odborníci očekávají, že letní vlna by mohla koncem července kulminovat, pokles bude ale postupný a počty poté mohou dál zůstat vyšší.

„Bude to velice rychlé, což ukazuje na vysokou nakažlivost varianty BA.5. Očekáváme, že vrcholit bude (vlna) během deseti dnů a pak zahájí pokles, jak jsme to viděli v ostatních evropských zemí, které jsou přibližně o šest týdnů až dva měsíce napřed,“ nastínil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Další vlna se pak očekává na podzim.

Tento týden přibylo nejvíc nakažených v úterý, kdy testy odhalily 3235 případů, v ostatní všední dny se počty držely pod třítisícovou hranicí. Pokaždé to bylo výrazně víc než ve stejný den předchozího týdne.

Za celou dobu epidemie covidu-19, tedy od března 2020, testy v tuzemsku potvrdily víc než 3,96 milionu případů koronaviru. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo infikoval opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu eviduje ministerstvo téměř 278 tisíc. Od začátku epidemie zemřelo v tuzemsku s koronavirem 40 380 lidí.

V posledních dvou týdnech roste zájem o očkování proti covidu-19, které chrání proti těžkým průběhům nemoci i úmrtí. Od pondělí se lidé mohou nechat očkovat i druhou posilující dávkou, dosud si pro ni přišlo přes 12 500 lidí. Ministerstvo ji doporučuje zejména starším šedesáti let a rizikovým pacientům. Plně naočkováno bylo proti covidu zhruba 6,88 milionu lidí a asi 4,26 milionu lidí dostalo posilující dávku vakcíny.

Znojemská nemocnice omezuje návštěvy, jinde doporučují respirátory

V tuzemsku zatím neplatí žádná plošná opatření proti šíření viru, ale hygienické stanice v Jihočeském, Libereckém, Ústeckém kraji a na Vysočině už doporučily nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory.

„Vzhledem k různému typu charakteru těchto zařízení a letnímu provozu to nezavádíme plošně. Je velice vhodné, aby ho (respirátor) všichni nosili, poněvadž tím mohou ochránit sebe, ale samozřejmě i ty nejbližší, případně zranitelné osoby,“ řekl Pavlovic.

Nemocnice Znojmo od pondělí omezí návštěvy pacientů na středu a neděli, vedení se tak rozhodlo kvůli nárůstu počtu nakažených pacientů i personálu. Více pacientů s covidem má i Fakultní nemocnice Brno, která také doporučuje nosit ochranu dýchacích cest. Ve Fakultní nemocnici Ostrava jsou respirátory už několik dní povinné na vybraných odděleních.

Břeclavská nemocnice registruje vyšší zájem o očkování s ohledem na to, že je možné od pondělí dostat čtvrtou dávku proti covidu. „Dříve nám chodilo asi šedesát lidí denně, nyní je jich 200 až 250,“ poznamenala mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

V kroměřížské nemocnici v pátek poprvé očkovali druhými posilujícími dávkami proti covidu. Právě tam také zaznamenali nárůst pacientů s koronavirem. Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze bylo v pátek odpoledne s covidem hospitalizovaných dvanáct lidí. V těžkém stavu byl jeden. „Za poslední týden je patrný skokový nárůst. Není dne, aby netelefonovali z příjmové ambulance, že mají na covid pozitivního muže nebo ženu,“ přiblížil zástupce primáře tamní 3. interní kliniky Ondřej Petrák.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučil lidem používání ochrany nosu a úst také v hromadné dopravě. Vláda podle něj od svého nástupu nechce restrikce nařizovat, sází na odpovědnost a dobrovolné dodržování zásad.