Slovenský ústavní soud pozastavil karanténu pro neočkované kvůli výjimce. Obnovil předchozí pravidla

Události ČT: Podnikatelé v turismu si stěžují na časté změny ve slovenských pravidlech (zdroj: ČT24)

Slovenský ústavní soud potvrdil, že v úterý pozastavil platnost vyhlášky hlavního hygienika, která až na výjimky požadovala povinnou karanténu po vstupu na Slovensko pro všechny cestující neočkované proti covidu-19. Rozhodnutí, které vstoupí v platnost zveřejněním ve sbírce zákonů, zdůvodnil soud kromě jiného tím, že dočasnou výjimku z karantény dostaly i osoby pouze po první dávce vakcíny.

Podle Ústavního soudu lidé po první dávce očkovacího preparátu nemají vytvořené protilátky tak, aby byli před onemocněním chráněni. Navzdory tomu po dobu jednoho měsíce platnosti vyhlášky by tito cestující nemuseli do karantény.

Ústavní soud zároveň obnovil platnost dřívější vyhlášky hlavního hygienika, podle které se karanténní opatření řídí zejména podle toho, ze kterého státu dotyčný na Slovensko přijíždí a zda má negativní test.

Možný návrat ke třem kategoriím zemí

Právě k tomuto opatření, jež rozděluje státy podle epidemického rizika do tří kategorií, by se země mohla vrátit, naznačili dříve během středy představitelé slovenské vlády.

Podle předchozího nařízení se cestující, kteří pobývali ve státech s nízkým epidemickým rizikem, karanténě po vstupu na Slovensko mohli vyhnout v případě, že byli očkováni nebo měli potvrzení o negativním výsledku testu či o prodělání nemoci v posledním půlroce. Karanténu šlo ukončit už v první den izolace absolvováním testu.

Na tomto zeleném seznamu naposledy byly více než čtyři desítky států včetně Česka; tento seznam ale vláda zrušila v souvislosti s novou vyhláškou hlavního hygienika, jejíž platnost ústavní soud nyní pozastavil.

Přísnější podmínky podle dřívějších pravidel platily pro cestující z jiných než takzvaných zelených zemí. Ti až na výjimky museli nastoupit do karantény, a to bez ohledu na to, zda byli očkováni. Dvoutýdenní karanténu mohli zkrátit absolvováním testu, který šlo podstoupit až osmý den izolace.

Pozastavená vyhláška neřešila zemi ani negativní test

Vyhláška hlavního hygienika, jejíž platnost ústavní soud pozastavil, od pátku 9. července už nerozlišovala, ze které země cestující přijíždí a zda má negativní test. Hlavním kritériem bylo to, zda byl očkován. Úřady nařízení zdůvodnily snahou zpomalit šíření nakažlivější varianty viru v době, kdy Slovensko kvůli nízkému zájmu lidí zaostává v očkování za průměrem EU.

Podle nových pravidel se karanténě po vstupu na Slovensko mohli kromě očkovaných vyhnout například pracovníci některých profesí a cestující při tranzitu Slovenskem, v přechodném období také lidé dojíždějící přes hranice za prací a osoby, jež dostaly zatím jen první dávku vakcíny. Nařízení rovněž umožňovalo zkrátit dvoutýdenní karanténu testem, ale toto laboratorní vyšetření bylo možné absolvovat až pátý den izolace.

Proti novým karanténním podmínkám protestovali minulý týden lidé přímo na hranicích se sousedními zeměmi, podnikatelé v cestovním ruchu zase upozornili, že klienti z Česka a Polska ruší své cesty na Slovensko. S podnětem na prozkoumaní vyhlášky se na ústavní soud obrátili opoziční poslanci, kteří také navrhli pozastavit její platnost.

O rozhodnutí ústavního soudu už v úterý informovala televize Markíza, sám Ústavní soud verdikt a jeho zdůvodnění oznámil až nyní.