Z přetížených nemocnic v Chebu a Sokolově převážejí sanitky nemocné s covidem

Z přetížených nemocnic v Sokolově a v Chebu záchranáři odvezli 25 pacientů se středně těžkým průběhem covidu-19 do zařízení v jiných krajích. Sanitky dorazí odpoledne do Prahy, Plzeňského a Středočeského kraje. Nemocnice totiž potřebují uvolňovat místa na intenzivní péči a nově i na běžných odděleních pro nové pacienty s koronavirem, řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli kritické situaci v kraji slíbil další lékaře a také více převozů nemocných.

Na přesunu se podílí speciálně upravené nákladní vozidlo Fénix v doprovodu sanitek a policie. Pražská záchranná služba vyčlenila celkem šest zdravotníků včetně lékařky. Převezou 15 lidí z Chebu a deset ze Sokolova. Pacienti z Chebu cestují do pražských nemocnic v Motole, na Bulovce, do vinohradské nemocnice a Nemocnice Na Homolce.

„Zdravotní stav většiny převážených je středně závažný a dostávají kyslíkovou terapii, žádný ale není napojen na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Nemocnice v Chebu a v Sokolově reagují na situaci ze čtvrtka, kdy každá přijala 20 nových pacientů. „Dříve jsme převáželi zejména pacienty vyžadující intenzivní péči, dnes musíme kvůli nedostatku kapacit převážet také pacienty na standardních lůžkách s kyslíkem,“ dodal Podracký.

Ze sokolovské nemocnice zdravotníci přemístí deset pacientů do nemocnice v Berouně, Klatovech a Plzni. „Nemocnice je přetížená, převozy probíhají denně. Musíme uvolňovat lůžka pro nové covidové pacienty,“ řekla Markéta Singerová, mluvčí firmy Penta Hospitals CZ, kam spadá v kraji nemocnice v Sokolově a Ostrově.

Zdravotníci přemisťují pacienty s koronavirem i v rámci kraje do covidových center, například do nemocnice v Mariánských Lázních nebo do Rehosu v Nejdku. Ze sokolovské nemocnice sanitka převeze celkem pět pacientů do Rehosu.

Situace v Karlovarském kraji je týdny vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Podrackého prošlo za leden zdejším oddělením ARO 50 pacientů, před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. I lůžka JIP jsou přetížená. Běžně je na nich asi 25 lidí měsíčně, v lednu 61. 

S nemocí se aktuálně léčí v Karlovarském kraji 5808 lidí. V nemocnicích v regionu jsou volná podle ministerstva zdravotnictví tři ze 78 lůžek ARO/JIP, pro covidové pacienty není volné žádné, další jsou pro ostatní pacienty. Běžných standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 40 z 598, pro pacienty s covidem je jich k dispozici devět. V kraji není volný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.