Recenze: Menaše je proti pravidlům

Izraelský tvůrce Joshua Z Weinstein si pro svůj hraný debut vybral nelehký úkol - proniknout do komunity ultraortodoxních židů. Do jemného a hluboce lidského dramatu o otci, který navzdory pravidlům chce sám vychovávat syna, obsadil převážně chasidské neherce. Film Menaše patřil k hitům letošního festivalu Sundance. Vary snímek uvedly v sekci Jiný pohled. Jaký zanechal dojem tam, prozradí stručná recenze.

Není to tak typické prostředí pro vyprávění příběhu – film se odehrává v srdci newyorského Brooklynu v ultraortodoxní židovské komunitě. Lidé mluví vesměs jidiš, uvnitř chasidské komunity byl film natáčen částečně tajně. Její členové jsou totiž velmi striktní a nedovolují mezi sebe vstup takzvaného moderního života – ani filmu.

Hlavního hrdinu hraje komediální herec Menaše Lustig, jehož vlastní život sloužil jako předloha pro tento příběh. Hraje otce, vdovce, který zápasí o to, aby mohl svého syna vychovávat sám. Pravidla jejich komunity totiž nedovolují výchovu dítěte bez ženy. Menaše není dokonalý, ale snaží se. Chce být skutečný otec a je tím divákům velmi sympatický. Jeho příběh přináší na scénu odvěkou otázku – dát přednost náboženským pravidlům, nebo svému srdci? Film v nás zanechává pocit člověka, který se rozhodl pro důležité kroky ve svém životě.