V lednu pokračuje vypínání signálu v DVB-T. Týká se severovýchodu Čech i okolí Tábora

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se na začátku roku týká dalších oblastí. Od 7. ledna končí vysílání ČT ve starém formátu z vysílačů Trutnov a Votice a dalších dokrývačů. Připravit se tak musí hlavně lidé na severovýchodě Čech, ale také částečně v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina.

Koncem listopadu přestaly vysílače Žižkov a Cukrák a dokrývače především v Praze a ve středočeské oblasti nabízet pozemní terestrické vysílání ve standardu DVB-T pro multiplex 1, kde se nachází programy ČT.

Kvůli novému standardu DVB-T2 musí mít lidé televizor, který formát podporuje, nebo si musí pořídit například set-top box, pokud chtějí pozemní signál dál přijímat. To samé postupně čeká diváky v celé republice.

Jako první jsou na řadě vysílače Trutnov a Votice, které 7. ledna přestanou šířit signál DVB-T pro českotelevizní kanály. Z dokrývačů (místních převaděčů) to jsou v tento den ještě Broumov, Pec pod Sněžkou, Hronov, Náchod, Sázava nad Sázavou, Tábor, Ledeč, Husinec a Králíky.

Vypínání signálu v DVB-T se sice nejprve týká českotelevizních kanálů, v lednu ale odstartuje i vlna přechodu, která zahrnuje už soukromé televize – nejprve se to projeví na vysílačích Cukrák a Žižkov.

Na konci ledna se pokračuje na Ústecku

V lednu čeká vypínání multiplexu 1 v DVB-T i severozápad republiky. K 30. lednu tak o toto vysílání přijdou lidé, kteří využívají vysílače Ústí nad Labem na Bukové hoře a Chomutov na Jedlové hoře. K tomu se přidají ještě dokrývače Děčín, Desná, Jindřichovice pod Smrkem, Šluknov či Velký Šenov. 

Vypínání DVB-T je naplánováno v etapách až do poloviny roku. Moravských regionů se bude dotýkat až do konce března.

V novém standardu vysílá Česká televize všechny své programy napříč republikou už nyní, a to dokonce ve vysokém rozlišení.

Přechod na nový signál je celoevropským procesem, během kterého se část televizního pásma 700 MHz uvolní pro rychlé mobilní sítě 5G. Přechod z DVB-T na DVB-T2 se týká pouze volně šířeného pozemního signálu. Netýká se proto televizního obsahu, který lidé přijímají prostřednictvím kabelových operátorů nebo satelitního vysílání.

Těm, kteří mají k přeladění dotazy, nabízí Česká televize informační servis na svých webových stránkách www.digict.cz nebo na telefonním čísle 2 6113 6113.

  • Pro příjem DVB-T2 je zapotřebí televizor s příslušným tunerem pro signál DVB-T2 nebo alespoň set-top box, který nový signál dovede pro starší televizi zpracovat. Seznam kompatibilních televizorů a set-top boxů je na stránkách Českých Radiokomunikací.
  • Pokud je k příjmu pozemního vysílání využívána společná televizní anténa (STA), je také nutná její úprava. Společná anténa (na rozdíl od individuálních, kde většinou není třeba nic dělat) totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí. S přechodem na DVB-T2 je nutné přeladit nebo vyměnit kanálové vložky. Jde o profesionální zásah, který musí provést servisní společnost zaměřená na úpravy antén.