ČT24 rozšiřuje nabídku zvukového obsahu. Podcasty zamířily do regionů i na nové platformy

Mluvené slovo, audio, zvukové stopy – neboli podcasty. Web ČT24 rozšiřuje jejich nabídku o témata z českých a moravských regionů. Kromě dosavadních platformem jako je web, aplikace SoundCloud a iTunes lze navíc všechny pořady a rozhovory nově poslouchat i na populární službě Spotify.

„Podcasty, které jsme začali publikovat letos na jaře, si velmi rychle získaly oblibu mezi posluchači, jejichž počet nadále roste. Postupně proto stále přidáváme zvukové verze dalších pořadů ČT24 či jejich vybraných částí a rozšířili jsme také počet platforem, přes které je lidem nabízíme. Zahrnout mezi podcasty obsah vznikající v regionálních studiích je logickým krokem, který nám umožní ve zvukové podobě přinášet atraktivní témata ze všech koutů země,“ říká šéfeditor webu ČT24 Aleš Měřička.

Podcasty nově zamíří také do regionů

Nový regionální profil by se měl zaměřit na témata, ke kterým mají posluchači o něco blíže než k politickým debatám a která se obyvatel daného regionu často přímo dotýkají. V nabídce Regionů ČT24 už teď lze najít například podcasty o výzkumu jáchymovských pracovních táborů, oblibě a stoupajícím počtu kapitánských průkazů, úklidu národních parků nebo o sto letech trampingu v Čechách či pohybu medvěda hnědého po Vsetínsku

„Regionální studia už nějakou dobu vysílají monotematické bloky na ČT24 a bylo by škoda je nevyužít pro naše podcasty. Podcasty nám umožňují využít delší rozhovory, na které v našich standardních pořadech není prostor. No a v neposlední řadě si myslím, že regiony nabízejí trochu jiná témata a naše podcasty tak vhodně doplňují nabídku centrální nebo celostátní,“ uvádí šéfredaktor regionálního zpravodajství ČT Roman Ondrůj.

Audio z českých a moravských regionů doprovodí také témata z pravidelně vysílaného pořadu Týden v justici a seriál „Paměťová stopa“, který představuje osudy desítek lidí, jež trpěly v totalitních režimech 20. století. Tyto dokumentární příběhy vznikají ve spolupráci s Americkým fondem.

Regionální podcasty doplní stávající nabídku audiostop, které posluchači naleznou na webu a audioplatformách ČT24. Mezi pravidelnými pořady objeví témata ze světa vědy, na která se soustředí Hyde Park Civilizace, společenský měsíčník Fokus VM a politické Otázky Václava Moravce, Interview ČT24 nebo vybrané rozhovory z Událostí, komentářů. 

„Nabídku pořadů ve zvukové podobě hodláme i dále rozšiřovat. Testujeme také podcasty vznikající z článků na webu ČT24. Stejně jako v případě zvukových verzí televizních pořadů tak uživatelům, kteří mají možnost či chuť jen poslouchat, chceme nabídnout nejzajímavější témata touto formou,“ dodává Měřička.

iTunes, SoundCloud, Spotify nebo Podcasty Google

Nově se také rozšířila nabídka platforem, na kterých lze podcasty poslouchat. Oba profily, jak ČT24 tak i Regiony ČT24, je možné nyní najít i na populárním Spotify. Pořady ČT24 nabízí na svém webu a také na platformě SoundCloud, kde jsou všechny díly dostupných pořadů přehledně roztříděné do playlistů. Hledat lze i přes aplikaci Podcasty Google.

Pro majitele telefonů Apple nebo jiných zařízení se systémem iOS je obsah k dispozici přes platformu iTunes. Stejně jako iTunes, i SoundCloud je možné si ve formě přehledné aplikace stáhnout do mobilních telefonů.  

Právě podcasty se staly oblíbeným způsobem, jak přijímat mediální obsah, i když zrovna v danou chvíli nelze sledovat displej nebo obrazovku – například při sportu nebo řízení auta.

Poslouchat je mohou uživatelé chytrých telefonů, tabletů i počítačů. Díky audio formátu také výrazně ušetří na spotřebě mobilních dat – jednotlivé epizody je navíc možné si skrz web nebo aplikace stáhnout do přenosných zařízení a následně poslouchat i bez připojení k internetu.

Kromě ČT24 produkuje své podcastové pořady i web ČT sport. Jeho redaktoři v pravidelném Fotbal fokus podcastu zasazují aktuální dění do širšího kontextu v neformální hodinové diskuzi s novináři a experty. Web ČT sport zároveň vytváří hokejové, biatlonové, cyklistické a další speciální podcasty.