Až novorozenci dospějí, nejspíše si Jakub vezme Elišku

Beze změny zůstává dílčí seznam nejoblíbenějších dětských jmen, který sestavil Český statistický úřad. Údaje za leden 2015 srovnali statistici s žebříčky z minulých let. Podle posledních údajů dostávají novorození chlapci nejčastěji biblická jména – Jakub, Jan, Tomáš, Adam, Lukáš či Filip. Mezi dívkami je potom nejoblíbenější Eliška před Annou, Terezou a Adélou.

Dílčí žebříček, který zahrnuje jména novorozenců z letošního ledna, využil Český statistický úřad k dlouhodobému srovnání oblíbenosti jmen od roku 1999. Oproti minulému roku velké změny nenastaly, mezi úplně nejoblíbenějšími jmény se i dlouhodobě mění jen málo.

Jakub, Jan, Tomáš – neporazitelná trojice

Mezi chlapci stále dominují jména Jakub, Jan a Tomáš, která tvoří nejpopulárnější trojici od roku 1999, kdy ČSÚ začal jména dávaná dětem sledovat.

Oproti minulému roku si výrazně polepšil Lukáš, který letos v lednu figuroval na sdíleném 4.–6. místě. Evangelistovo jméno sice dříve figurovalo v nejvyšších patrech žebříčku, v posledních letech ho ale rodiče dávali svým potomkům řidčeji, loni bylo až dvanácté nejčastější. Po delší přestávce se mezi dvacet nejčastějších jmen novorozenců dostali Václavové. Do žebříčku shrnujícího právě dvě desítky nejčastěji dávaných jmen se letos v lednu dostali také Kryštof a Antonín.

Až na konci dvacítky nejčastějších jmen novorozenců je potom jméno Jiří, které ale drží jiné primáty: v celé populaci je právě ono nejčastější a současně patří Jiří podle Tomáše Chrámeckého z ČSÚ k nejčastěji děděným jménům. „U chlapců je mnohem pravděpodobnější, že mají jméno zděděné po otci,“ podotkl.

Tereza již není nejoblíbenější, pokračuje vzestup Emy

Mezi dívkami se potom potvrdil ústup ze slávy dříve nejpopulárnější Terezy, která je podle aktuálních údajů až třetí nejoblíbenější. Méně než Elišek bylo čerstvě narozených Terez poprvé v lednu 2012, již loni bylo také více Anen – těch dokonce bylo v lednu 2014 nejvíce.

Zatímco mezi chlapci je takřka neměnná sestava první desítky, u dívčích jmen se mění častěji. Jména jako Ema, Sofie, Natálie či Viktorie, která deset nejčastějších novorozeneckých jmen uzavírají, byla ještě nedávno spíše výjimečná. Například Ema figuruje v dlouhodobém srovnání dvaceti jmen nejčastěji dávaných v lednu až od roku 2009. Z žebříčku naopak zcela zmizela Michaela, zatímco se po několikaleté absenci mezi nejpopulárnější jména novorozenců vrátila Marie.

Vítejte, Serafíne a Dženifr

Podle ČSÚ se i letos objevila neobvyklá a cizokrajná jména. Někteří novorození chlapci tak vstoupili do života se jmény Barnabáš, Brajen, Diego, Serafín, Zachariáš nebo Tony Dionýz. Dívky se potom budou představovat například Dinara, Dženifr, Divine, Melody, Živa nebo Puma Lia.

Události ČT: Rodiče většinou při hledání jména sází na klasiku (zdroj: ČT24)

Letos v lednu se narodilo zhruba 9000 dětí. Rodiče mezi ně „rozdali“ více než 1100 různých jmen. Podstatně větší rozmanitost zaznamenali statistici u pojmenovávání nově narozených dívek.