Bulharsko

Bulharské pobřeží Černého moře s necelou délkou 400 km je přibližně z jedné třetiny tvořeno písčitými plážemi, kolem kterých vyrostly řetězce turistických resortů. Vzhledem k vnitrozemské poloze moře se zde téměř neprojevuje příliv a odliv.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Clo, dovoz, vývoz
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Internet
Jazyky, dohovoření
Kriminalita
Kuchyně - jídlo a nápoje
Místní doprava a taxi
Nákupy a suvenýry
Oblečení, zavazadla
Opalování
Pláže a koupání
Pošta
Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy
Restaurace, ceny, doporučení
Různé
Sportovní a plážové služby
Spropitné
Svátky
Telefonování + roaming
Tísňová volání
Víza, vstupní formality
Zajímavá místa
Zábava, kultura, sport
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena
Zvyklosti a obyčeje

Geografické údaje

Poloha: jihovýchodní Evropa
Oficiální název: Bulharská republika
Hlavní město: Sofie - 1 114 500 obyvatel
Jazyk: bulharština (85%), turečtina (9%), makedonština
Náboženství: bulharské pravoslaví (85%), sunnitský islám (13%), židé, katolíci

Z hlediska dostupnosti a obdobné charakteristiky lze pobřeží rozdělit do tří oblastí:
„Severní pobřeží“ se rozkládá na sever od přístavního města Varna, v celkové délce asi 30 km, od Lázní Sv. Konstantin až po Balčik. Ještě severněji pak leží některá zajímavá místa na výlety.
„Centrální část“ se rozkládá na sever od přístavního města Burgas, od střediska Pomorie na sever až k městečku Obzor.
„Jižní část“ se rozkládá směrem na jih od přístavního města Burgas, od střediska Černomorec až po Achtopol těsně u hranic s Tureckem.

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 bulharský lev (BGN) = 100 stotinek
Aktuální kurz: 1 BGN = 14,61 Kč

V Bulharsku existuje rozsáhlá síť směnáren. Pokud je uvedeno, že není účtován poplatek za směnu, pro jistotu si dvakrát překontrolujte kurs. Optimální je měnit buď americké dolary nebo eura. Ke směně nepotřebujete žádný doklad, ani k případné zpětné výměně. Cestovní šeky vyměňují banky s otevírací dobou pondělí – pátek 9:00 – 16:00 a zpravidla dlouhými frontami. Často mají lepší kurs, ale účtují poplatek, takže je třeba vyhodnotit, zda se zamýšlená transakce celkově vyplatí. Pokud všechna leva neutratíte, není žádný problém je před odjezdem ze země vyměnit na volně směnitelnou měnu. Bankomaty přijímají hlavní kreditní karty (Maestro, VISA, MasterCard, American Express) a lze jimi také oficiálně platit v mnoha hotelích, supermarketech i cestovních agenturách. Přesto se na placení kreditní kartou raději nespoléhejte. Počítejte s finanční rezervou (drobné výdaje, fakultativní výlety v místě, případné lékařské ošetření, nákup léků). Doporučená částka na osobu a pobyt je 100 – 150 USD.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Středem země se v délce téměř 550 km táhne pohoří Stará planina a paralelně s ní další pásma hor s vrcholy vyššími než 2000 m n.m., která klima výrazně ovlivňují. Studeným masám vzduchu brání v postupu na jih, jižním teplým proudům ze Středomoří zase v posunu na sever. V severní části země je proto podnebí mírně kontinentální, naopak v jižním Bulharsku a na celém černomořském pobřeží panuje příjemné středomořské klima. Průměrné teploty vzduchu u moře v létě dosahují cca 24 °C (často bývá v červnu 26 °C, v červenci a srpnu 29 °C, v září 26 °C), teplota vody v létě je 22 – 23 °C. V Dunajské nížině jsou výrazně horká a suchá léta. Vyšší nadmořské výšce v pohořích Rodopy a Pirin odpovídá horské klima: nižší teploty zejména v noci a v zimě a vyšší množství srážek včetně sněhových v zimě. Nejvíce srážek spadne na jaře a v létě, průměrné roční srážky jsou v oblasti Dobrudži 450 mm, v horách přibližně 1250 mm ročně. Optimální období pro návštěvu Bulharska je květen až září.

Zpět na navigaci

Ceny

Ceny se mohou lišit podle lokality, někdy až trojnásobně. S přibývající vzdáleností od hlavní pláže ceny klesají.
V obchodě:
balená voda 1 l = Lv 0,5
minerální voda 1,5 l = od Lv 0,5
mléko 1 1 = od Lv 1
džus 1 l = od Lv 1,5
jogurt 0,5 l = od Lv 0,5
chléb 1 kg = od Lv 0,7
pečivo = Lv 0,3 – 1
máslo = od Lv 1
sýr = Lv 2 – 5 podle druhu
tvrdý salám = od Lv 3
stolní víno 1 l = od Lv 2
značkové víno 1 l = od Lv 3,5
pivo (05l/0,3l) = od Lv 0,5 podle značky
zmrzlina = od Lv 0,5
vybrané ovoce 1 kg
- meruňky, broskve = od Lv 1,5
- hroznové víno = od Lv 1
- meloun = od Lv 0,5
vybraná zelenina 1 kg
- okurky = od Lv 1
- rajčata, papriky = od Lv 1,3
- cibule = od Lv 0,5
pohledy = Lv 0,2 – 1
známka na pohled (do zemí EU) = Lv 0,4

Zpět na navigaci

Clo, dovoz, vývoz

Celní předpisy v zásadě odpovídají českým: turista může vézt přiměřené množství potravin, alkoholu a věcí osobní potřeby podle délky a charakteru pobytu. Dále lze do Bulharska bezcelně dovézt 50 g parfému a 250 ml toaletní vody, 200 ks cigaret nebo 250 g tabáku, 30 ks doutníků nad 30 g váhy nebo 100 ks do 30 g váhy, alkohol 1 l, destiláty do 22 % 2 l, šumivá nebo nešumivá vína 2 l, kávy 500 g nebo kávového extraktu 200 g, čaje 100 g nebo extraktu 40 g. Léky v množství a druhu odpovídajícím osobní potřebě cestujícího. Deklaruje se zboží převyšující hodnotou 300 USD. Hodnoty dárků nesmí přesáhnout 100 USD na 1 dospělou osobu, u dětí 50 USD. Zakázán je dovoz benzínu a nafty v kanystrech, drog, zbraní a výbušnin. Zvláštnímu režimu podléhá i dovoz starožitností a loveckých trofejí. Dovážená hotovost nesmí přesáhnout 10 000 USD nebo ekvivalent v jiné měně.

Je zakázáno vyvážet i dovážet zboží, které podléhá zvláštním předpisům (cizokrajné rostliny, zvířata, zbraně, starožitnosti). Vývoz předmětů pocházejících nebo vyrobených z volně žijících zvířat a veškerých živých zvířat bez zvláštního povolení je přísně zakázán. Bulharsko podepsalo v roce 1991 CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte, protože v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Zpět na navigaci

Časový posun

SEČ +1, tj. o hodinu více proti ČR, a to celoročně (Bulharsko zavádí letní čas ve stejných termínech, jako ČR).

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

Střídavý proud o napětí 220 V / 50 Hz. Zásuvky jsou standardní dvoukolíkové, adaptér není třeba.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

V Bulharsku je přísně zakázáno fotografovat vojenské a strategické objekty. Zásadně veškeré zákazy fotografování vůbec či fotografování s bleskem bezpodmínečně dodržujte. Pokud budete chtít fotografovat místní obyvatele, vždy se předem zeptejte na svolení, mimika je dosti srozumitelná i přes jazykovou bariéru. V některých objektech (muzea, interiéry kostelů) se za fotografování vybírá poplatek.

Zpět na navigaci

Internet

Internetových kaváren je už v Bulharsku dostatek. Často sice pracují jen s velmi jednoduchými počítači, ale v každém větším městě najdeme minimálně jednu. V hlavních centrech turistického ruchu provozují mnohé hotely vlastní internetové kavárny, neváhejte se zeptat. Ceny jsou obdobné, jako v ČR.

Zpět na navigaci

Jazyky, dohovoření

Obyvatelé Bulharska mluví bulharsky (85 %), turecky (9 %) a dalšími jazyky (zejména makedonsky a arménsky). V hotelích se dorozumíte anglicky, německy, francouzsky a rusky. Univerzálním jazykem je trpělivost a úsměv. Nicméně doporučujeme osvojit si alespoň několik místních výrazů, jejichž znalostí potěšíte místní: dobrý den = dóbr den, ahoj = zdravej, nashledanou = dovíždane, ano = da, ne = ne, děkuji = blagodarjá, prosím = mólja, promiňte = izvenitě, dobrou chuť = prijáten apetit. Pro vás jsou důležité nápisy například „kapaneto zabraneno“ – zákaz koupání a „snimaneto zabraneno“ – zákaz fotografování (samozřejmě napsané v cyrilici).

Zpět na navigaci

Kriminalita

Kriminalita je obecně mírně vyšší než v ČR. Věnujte maximální pozornost ochraně cestovních dokladů. Cenné věci (pas, letenku, hotovost) noste nejlépe přímo na těle, při pobytu je uložte do zamčeného hlavního zavazadla nebo do hotelového sejfu. Hotel neručí za věci ponechané volně v hotelovém pokoji. Pokud si kamery a fotoaparáty neberete s sebou ven, patří také do trezoru. Nechte doma šperky, náušnice, nápadné hodinky a vůbec vše, na čem vám záleží. Také příruční zavazadlo můžete opatřit malým zámkem.

V případě ztráty, odcizení nebo znehodnocení pasu je třeba získat náhradní cestovní doklad na českém zastupitelském úřadu. Doporučujeme mít s sebou dvě pasové fotografie a fotokopii zadní dvoustrany pasu, což podstatně usnadní situaci, kdybyste o dokumenty přece jen přišli. Kopii pasu samozřejmě uložte odděleně od originálu. Dávejte pozor na případné ošizení ve směnárnách při výměně peněz.

Peníze mějte rozděleny na menší částky a ty uloženy odděleně. Nikdy neukazujte, že máte při sobě větší obnos. Malou částku mějte připravenu jako pohotovostní v kapse, můžete tak případně ukázat, „že více nemáte“. Ve městech se vyskytují kapsáři, zejména v přeplněných autobusech či na trzích. Neberte peníze a cennosti na pláž. Nechoďte nikam sami, zejména večer a v noci. Neponechávejte nic v autě, svém ani vypůjčeném. Pokud byste byli okradeni, je velmi malá naděje zloděje chytit. Ani se o to nepokoušejte a obraťte se na policii.

Zpět na navigaci

Kuchyně - jídlo a nápoje

Jídelní styl se od českého odlišuje. Snídá se jogurt „kiselo mljako“, doplněný případně slaným či sladkým štrúdlem. Tento jogurt se specifickou baktérií Lactobactericum bulgaricum se dochucuje ovocnou šťávou (topik) nebo džemem a Bulhaři si život bez něj nedovedou představit. Každé hlavní jídlo začíná zeleninovým salátem. Sladký moučník představuje například baklava, pečivo z listového těsta plněné mletými ořechy a sirupem, nebo palačinky plněné čokoládou.

Bulharská kuchyně je skutečně chutná a vyznačuje se používáním rozmanitého koření (česnek, nové koření, červená paprika, cibule ale především saturejka = čubrica). Oblíbené jsou studené polévky. Masa se připravují nejčastěji na elektrickém grilu nebo na roštu na dřevěném uhlí. Hlavním jídlem je obvykle mleté maso (skopové, hovězí, jehněčí, telecí či vepřové, často ve směsi), se zeleninovou přílohou nebo rovnou v zelenině zabalené (vinný list, paprikový lusk), s rýží nebo tmavým chlebem. „Postno jadene“ je bezmasé jídlo. Nejznámější specialitou je „balkánský sýr“ (= sýr „feta“), bílý slaný sýr z kravského nebo ovčího mléka, „banica“ je pečivo a „bjurek“ pečivo plněné kozím sýrem.

Pije se rakije (pálenka z hroznů, ale též z meruněk, broskví či švestek), víno („vino bjalo“, „červeno“, sucho, polusucho, polusladko, sladko) nebo místní pivo. Bulharské pivo (pivo, bira, 330 nebo 500 ml) představují značky Astika, Kamenitsa, Pirinsko, Shumensko a Zagorka. Na trhu jsou i brandy (Sljančev Brjag, Pliska, Pomorie), vodka, rum a whisky místní výroby a slušné úrovně. Z nealkoholických nápojů vede Cola, Fanta, Sprite.

Odřekněte si zmrzlinu (sladoled, melba = zmrzlinový pohár), syrové ústřice a mušle. Nepijte vodu z vodovodu a odmítněte led do nápojů, nepijte ani mléko, protože často není pasterizované. Kromě oloupaného ovoce či zeleniny nejezte nic syrového a před každým jídlem si omyjte ruce mýdlem.

Zpět na navigaci

Místní doprava a taxi

Veřejná autobusová doprava existuje, ale český komfort nečekejte. Jízdenky se kupují na autobusovém nádraží nebo u řidiče či průvodčího. Jízdní řády jsou sporadické a nespolehlivé. Dálková doprava se zprivatizovala a používá i slušný vozový park, ale informace o konkrétních spojích získáte většinou pouze dotazem v konkrétní lokalitě. Železnice funguje, vlaky jezdí osobní, rychlíky a expresy, kromě osobních rozlišené na první a druhou třídu. Noční vlaky jsou i lůžkové, jízdenky kupované až u průvodčího jsou vždy dražší. Kompletní jízdní řády jsou vzácné, i na nádražích jsou většinou uvedeny jen odjezdy a příjezdy. Musíte do informační kanceláře.
Vnitrostátní letecká doprava funguje mezi hlavním městem a letovisky Varnou a Burgasem.
Lodní doprava existuje po Dunaji a také jako vyhlídkové pobřežní plavby po Černém moři. Je třeba se informovat přímo v místě.
Taxíky jsou žluté vozy žiguli, za okénkem je vyvěšena cedulka s ceníkem. Cenu si přesto rozhodně ověřte, případně dohodněte předem.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Typickými bulharskými suvenýry jsou miniaturní lahvičky s růžovým parfémem v dřevěném ozdobném obalu, barevná keramika s nezaměnitelnými hnědo-žlutými motivy, výrobky z kůže, měděné nádobí, ručně malované půvabné ikony, vyšívané šátky, barevné koberečky a ručně tkané koberce (kelimy), stříbrné šperky a samozřejmě místní vína, slivovice Trojanska a koňaky/brandy Pliska a Sljančev Brjag. Samozřejmě také CD nosiče s typickou hudbou. Mimo kamenné obchody se neostýchejte smlouvat, protože prodavači často, když vidí turistu – cizince, cenu nepřiměřeně nadsadí.

Zpět na navigaci

Oblečení, zavazadla

Cestujte nalehko, budete svobodnější! Pevný středně velký uzamykatelný kufr opatřete visačkou s Vaším jménem a lístek se jménem, adresou a telefonním číslem vložte také dovnitř. Jako příruční zavazadlo se nejlépe osvědčil pevný turistický batůžek na věci, které chcete či potřebujete mít stále u sebe. Neberte tašky do ruky nebo dokonce kabelky, překážejí a snadno je někde zapomenete. Naopak přibalte několik plastikových tašek, hodí se skoro vždycky. Oblečení nejlépe z přírodních materiálů (bavlna), pohodlné a prodyšné, krátké kalhoty, košile s dlouhým i krátkým rukávem, několik triček. K moři vyberte vše co nejpohodlnější a vzdušné. Na prohlídku církevních památek potřebujete oblečení přiměřené, tedy zahalená ramena a kolena.
Koupání bez plavek je povoleno jen na vyznačených plážích, na ostatních je „topless“ („nahoře bez“) většinou tolerováno.
Boty botasky či pevné sandály s páskem přes patu, klobouk na hlavu, sluneční brýle a náhradní brýle, pokud je nosíte, doporučujeme přibalit repelent, láhev na vodu, šitíčko, nabíječku do mobilu či digitálního fotoaparátu, hygienické potřeby, papírové kapesníčky a základní lékárničku.
V případě letecké přepravy nezapomeňte, že odbavované zavazadlo do letadla (kufr nebo kabela) má obvykle limit do 20 kg váhy, příruční zavazadlo do 5 kg váhy. Příruční zavazadlo nesmí obsahovat potenciálně nebezpečné předměty vyloučené z přepravy (nože, vývrtky, pilníčky, nůžtičky, pinzeta apod.). Objevené předměty uvedeného charakteru jsou bez milosti a bez náhrady zabaveny.

Zpět na navigaci

Opalování

Používejte opalovací mléka a krémy s dostatečně vysokým faktorem odpovídajícím citlivosti vaší pleti. Neopalujte se přes poledne, svěží vítr od moře skutečnou teplotu vzduchu zdánlivě snižuje a vede k podcenění vlivu záření. Ve stínu a při plavání se opálíte také. Pokud se přesto spálíte, použijte pantenol gel nebo obyčejný bílý jogurt. Před sluněním nepoužívejte deodoranty a voňavky, mohly by se vám na pleti udělat nepříjemné skvrny. Pijte i když nemáte žízeň.

Zpět na navigaci

Pláže a koupání

Všechny pláže Bulharska leží blíž k rovníku, než francouzská Riviéra. Jsou písečné a natolik kvalitní, že řada z nich byla oceněna „modrou vlajkou ES“, která je mj. zárukou čistoty. Černé moře (mimochodem azurové barvy) je ideální pro malé děti, protože vstup do něj je většinou mírný a spád dna pozvolný, navíc jeho voda má jen nízký obsah solí. „Vyslazují“ ho společně veletoky Dunaj a Dněpr. V moři se nevyskytují nebezpeční živočichové jako jedovaté ryby, žahavé medúzy či ježci. Teploty vody i vzduchu jsou příjemné, voda v létě 22 – 23 °C, vzduch 26 – 29 °C. Vyvěšená žlutá vlajka upozorňuje na neklidné moře vyžadující vaši zvýšenou ostražitost, červená vlajka znamená zákaz koupání a vstupu do moře, tedy skutečné nebezpečí.
Většina pláží je doprovázena promenádou s bary, kavárničkami a obchůdky. Nabízejí doslova plejádu zábavy, rozptýlení a sportovních aktivit, jejichž popis najdete v kapitole „zábava a sport“.

Zpět na navigaci

Pošta

Známky lze koupit na poště nebo ve velkých hotelích a obchodech se suvenýry. Pohledy můžete ponechat v recepci vašeho hotelu. Pošta do ČR jde přibližně 10 dní. Otevírací doba pošty je obvykle 8.30 – 17.30.

Zpět na navigaci

Rent a car, dopravní předpisy a řidičské průkazy

Podmínkou pro pronájem vozu je mezinárodní řidičský průkaz a kreditní karta. Největší společnosti jsou Avis, Hertz a Europcar. Na konkrétní cenu je třeba se informovat v místě. Ceny se liší podle sezóny, nabídky a poptávky, značky vozu, kvality vozu a jeho vybavení (například automatická převodovka). Záleží také na rozsahu poskytnutého servisu a délce pronájmu (od několika hodin po více dnů).
Dopravní pokyny jsou mimo velká města často psáno jen cyrilicí. Povinnou výbavou je výstražný trojúhelník a hasící přístroj. Na mnoha silnicích se vybírají silniční poplatky. Nejvyšší povolená rychlost závisí i na typu vozidla a délce vaší řidičské praxe. Maximální povolená rychlost ve městě 50 km/h, mimo město 70 – 90 km/h a na dálnici 100 – 120 km/h. Nižší hranice platí pro řidiče s praxí méně než 2 roky. Povolená hranice alkoholu v krvi je 0,5 promile. Parkování se řídí obzvlášť přísnými pravidly, většinou na lístky, které se kupují na místě. Pokuty jsou ve srovnání s ČR velmi vysoké (za překročení rychlosti, špatné parkování, alkohol v krvi za volantem, ale i nezapnuté bezpečnostní pásy).

Zpět na navigaci

Restaurace, ceny, doporučení

Při vycházce po pláži či ve městě dejte vždy přednost kamenné restauraci či kavárničce před pouličním stánkem. I když budete sedět venku, zázemí by mělo mít určitou úroveň a ve stáncích nebývají hygienické podmínky vždy optimální. Kromě stylových restaurací nabízejících typická bulharská či středomořská jídla se setkáte i s nabídkou tzv. „fast food“ (MCDonald´s, KFC, Pizza Hut, hamburgery, hranolky), takže záleží jen na vás, pro co se rozhodnete. Narazíte i na restaurace čínské, italské, turecké či německé. V místních restauracích dostanete vždy vynikající mořské ryby, jejichž výborná chuť souvisí s nízkým obsahem solí v Černém moři. Ceny zhruba odpovídají cenám v ČR a otevírací doba v letoviskách je často dlouho do noci (obvykle 11.00 – 15.00, 18.00 – 23.00, případně déle). Snídaně se ani v hotelích nepodává před osmou ráno, večeře zase před osmou večer. Týž příbor se postupně používá pro všechny chody, chleba a veškeré přílohy se musí objednávat extra.
Co se týče nabídky nápojů, Bulharsko má vynikající minerální vody a také místní vína. Doporučujeme zvláště vína z Pomorie, Burgasu, Melniku a Targovište. Místní bulharské pivo představují značky Zagorka, Astika, Kamenitsa, Pirinsko pivo a Šumensko pivo.

Ceny v restauraci:
(podle umístění a kvality restaurace)

saláty = Lv 1,5 – 3
šopský salát = od Lv 2
polévky = od Lv 1
hlavní jídlo = Lv 2,5 – 8
omelety = od Lv 2
hranolky = od Lv 0,5
voda = od Lv 0,2
sodovka = od Lv 0,3
nealko (cola, sprite, fanta) = od Lv 0,5
džus = od Lv 0,5
víno 1 l = Lv 3 – 8
pivo = Lv 0,6 – 2,5
káva = Lv 0,3 - 1

Zpět na navigaci

Různé

Bulharská vlajka je jednoduchá vodorovná trikolora barev (odshora dolů) bílá, zelená a červená. Zelená symbolizuje národ, bílá mír a červená chrabrost bulharského lidu. „Balkán“, často užívané označení celé širší oblasti Středomoří je odvozeno z názvu „Balkan“, což je druhé jméno mohutného pohoří Stará planina v centrální části Bulharska

V Bulharsku je dodnes asi 160 fungujících klášterů, často malebně položených v horách a stavebně či jinak historicky cenných.

Etnické složení je poměrně pestré, což souvisí s přesuny obyvatelstva při formování jednotlivých balkánských národů a států i s následnou tureckou nadvládou.

Nejpočetnějšími menšinami jsou Turci, Pomáci a Romové, méně jsou zastoupeni Makedonci, Karačani, Arumuni, Gagauzové a další. Turci (většinou sunnitští muslimové) tvořili ještě v roce 1878 třetinu obyvatel, ale později se vystěhovali nebo byli k emigraci donuceni socialistickým režimem. Pomáci (asi 250 000) jsou bulharsky mluvící muslimové. Jsou to většinou prostí venkované, se silným poutem jak k Bulharsku, tak k islámu. Romové (Cikáni, asi 800 000) tvoří nejednotné etnikum, kdy jednotlivé skupiny se od sebe liší zvyky, náboženstvím, jazykem i způsobem života. I v Bulharsku mají svůj vlastní svět a morálku. Jsou to zruční řemeslníci a úžasní muzikanti. Sociální podporu od státu a výhody nemají. Největší romské skupiny jsou Jerliové (dvě podskupiny: turečtí Romové a pravoslavní Romové), valaští Cikáni původem z Valašska, Rudari původem z Rumunska, a ze všech nejbohatší Kalderaši s vlastními tradicemi, samosprávou i romským „carem“. Většina Romů žije buď v jakýchsi ghetech na okrajích měst, nebo dosud kočuje, a podle statistik se výrazněji podílí na kriminalitě v zemi. Orthodoxní Karakačani (asi 10 000) jsou původem řečtí polokočovníci. Aromuni odvozují svůj původ od Thráků a Illyrů, jazykově i kulturně mají nejblíže k Rumunům. Odborníci se neshodují v tom, zda orthodoxní Gagauzi jsou kmenem ze Střední Asie, nebo poturčení Slované. Makedonci, kteří byli komunistickým režimem nuceně asimilováni jako Bulhaři, se dnes snaží zviditelnit a usilují o propojení až sjednocení Bulharska s Makedonií.

Zpět na navigaci

Sportovní a plážové služby

Lehátka a plážové slunečníky bývají obvykle k dispozici za úhradu. Tyto služby se liší u jednotlivých hotelů: v případě pochybností se informujte na recepci nebo u delegáta Čedoku v místě. Na většině pláží láká turisty celá řada atrakcí: pro děti tobogány a skluzavky, pro dospělé tenis, mini golf, šipky, kulečník, fitness, lukostřelba, plážový volejbal, vodní skútry, lety na motorovém rogalu nebo parasailing. Rozsah nabídky se samozřejmě místně liší, proto pokud vám na konkrétním typu sportu či zábavy záleží, prostudujte pozorně nabídku jednotlivých hotelů.

Zpět na navigaci

Spropitné

Není „povinné“, ale je zvykem zejména v restauracích, které ostatně často automaticky zaokrouhlují účet směrem nahoru. Výše spropitného záleží samozřejmě na vaší spokojenosti, běžně činí 1 leva.

Zpět na navigaci

Svátky

1.1. Nový rok
3.3. Osvobození z osmanské nadvlády (1878)
1.5. Svátek práce
6.5. Den sv. Jiří, Den chrabrosti a bulharské armády
24.5. Den sv. Cyrila a Metoděje, Den slovanské kultury a vzdělávání
6. 9. Den sjednocení Východní Rumelie s Bulharským knížectvím (1885)
22.9. Den nezávislosti (1908)
1.11. den národních buditelů
24. – 26.12. vánoce
Časově pohyblivými svátky jsou velikonoce (pátek až pondělí).
O těchto svátcích mají úřady, banky i obchody zavřeno.
Další oblíbené svátky jsou například svátek vína (sv. Trifona, 1. února), kdy se mj. stříhají staré větve vinné révy, nebo masopust (sv. Todora).

Zpět na navigaci

Telefonování + roaming

Volání do Bulharska: mezinárodní předvolba +359, volání z Bulharska do ČR +420. Telefonování z hotelů je spolehlivé, ale drahé.
Bulharsko má roaming pro mobilní telefony sítě Eurotel, Paegas a Vodafone (dříve Oscar) Ujistěte se u svého operátora, zda jej máte aktivován.
Lze také volat telefonními kartami BELFON (oranžové budky) nebo MOBIKA (modré budky), které se zakoupí za za 5, 10 nebo 20 Lv), telefonní karty se koupí v novinovém stánku nebo v potravinách u pokladny. Můžete využít i předplacenou telefonní kartu X, kterou dostanete též ve všech pobočkách Čedoku.

Zpět na navigaci

Tísňová volání

Policie: 166
Dopravní policie: 165
První pomoc (záchranka): 150
Pomoc na silnici: 146
Hasiči: 160

Zpět na navigaci

Víza, vstupní formality

Pro cestu do Bulharska potřebujete pas, jehož platnost musí minimálně o 3 měsíce přesahovat plánovaný pobyt. Bezvízový styk platí pouze do tří měsíců a samozřejmě nesmíte výdělečně pracovat. Při vstupu do země se vyplňuje jednoduchá registrační karta.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Balčik
Jedno z nejstarších měst na černomořském pobřeží, asi 30 km severně od Varny a 7 km jihozápadně od Albeny. Vybudován z bílého kamene na bělostných pískovcových terasách je právem nazýván „Bílým městem“. K nejznámějším atrakcím patří orientálně pojatý letohrádek rumunské královny Marie z doby, kdy toto území bylo součástí Rumunska, s malebným francouzským parkem a botanickou zahradou, která je největší a sbírkami nejbohatší na Balkáně a pyšní se druhou největší evropskou sbírkou kaktusů. Ve městě najdeme také malé etnografické muzeum. Čtyři kilometry východně od Balčiku jsou bahenní lázně Tuzlata: radioaktivní bahno těžené ze dna jezera se využívá například při léčbě revmatismu.

Dobrič
Osídlení osady doloženo z 15. století, okolí je proslulé kvalitou zemědělských produktů (olivy, víno). Za prohlídku stojí zajímavý etnografický komplex „Starý Dobrič“. Historické muzeum obsahuje cenné nálezy z okolí, například výsledky archeologických výzkumů z okolí Durankulaku.

Durankulak
Nejsevernější místo, které na Bulharském pobřeží stojí za návštěvu. Mezi městečkem a mořem leží rozsáhlé vodní plochy a bažiny, které hostí množství vodních a bahenních ptáků, včetně druhů zapsaných v červené knize bulharské fauny. Na jednom z ostrovů byly učiněny archeologické nálezy jednoho z největších eneolitických sídel v Evropě.

Kaliakra
Významný mys, jedno z nejromantičtějších míst na severním pobřeží asi 30 km od Albeny, na konci dvoukilometrové výspy vybíhající do moře. Útes vysoký 70 m dramaticky ční nad tyrkysové vody a přírodní scenérie je vskutku úžasná: červeně zbarvené skály, četné jeskyně, jedna dokonce s restaurací s vyhlídkou na zátoku. Nepřístupnost skal byla důvodem ke stavbě pevnosti Tirisis již v době před příchodem Římanů, která sloužila až do středověku. Zbyla z ní mimo jiné mohutná vstupní brána a zdi v místě, kde je přístup na mys z pevniny nejužší. Oblast je chráněným územím od roku 1941.

Kamen Brjag
Úsek strmého pobřeží, útesů a několika desítek těžko přístupných jeskyní najdeme několik kilometrů na sever od letoviska Rusalka. Místo je pro svoji odlehlost méně známé, patří však k nejzajímavějším částem bulharského pobřeží, navíc je vyhlášenou archeologickou rezervací.

Kavarna
Město, založené již Thráky, později řecká pevnost, v prvním století př.n.l. téměř zničená zemětřesením, později několikrát obnovená a vždy znovu zničená. Stojí za návštěvu památek z doby od Thráků až po Turky, včetně archeologického muzea.

Národní park Zlaté Písky
Chráněné území (už od roku 1943!), na kterém leží nejrozsáhlejší komplex hotelů a pláží na severním bulharském pobřeží, asi 20 km severně od Varny mezi resorty St. Konstantin a Kranevo. V roce 1996 byly zdejší pláže oceněny „Modrou vlajkou“. Kromě početné a přitom vzácné zvěře je zřejmě ještě významnější výskyt léčivých pramenů, takže postupně zde vznikly četné lázně. Klášter Aladža s cennými zachovanými malbami, nacházející se nedaleko, byl už od 4. století n.l. doslova tesán do skalního masivu, dokončen byl ve 12. století. Patří k nejzachovalejším z celé řady staveb tohoto typu v regionu. Necelý kilometr odtud se nachází podobný, avšak méně zachovalý komplex Katakombite („Katakomby“).

Obročište
V této zajímavé lokalitě asi 30 km severně od Varny, se nalézají zříceniny dervišského kláštera (Arat Teke) s věží a zbytky mozaik, a dobře zachovalá pevnost z časů turecké nadvlády.

Rusalka
Resort vybudovaný v roce 1968 v ptačím ráji Taukliman, později vyhlášené přírodní rezervaci, významné zejména pro sezónní tahy ptáků. Skalnaté pobřeží hostí další místní druhy ptáků i vzácné druhy plazů. Čisté prostředí rezervace je bohužel provozem Rusalky poškozováno.

Mys Šabla
Nejvýchodnější bod Bulharska, s nejstarším bulharským majákem z roku 1856. Na sever od mysu leží jezero se smíšenou, poloslanou vodou.

Varna
Třetí největší bulharské město po Sofii a Plovdivu a největší bulharský přístav, ležící na místě staršího, již thráckého osídlení. Na přelomu letopočtu bylo město nezávislou obcí, která razila i své vlastní mince. Po vítězství Turků v roce 1391 se začalo postupně měnit v orientální město s mešitami a tureckými lázněmi, až do roku 1878, kdy se definitivně z otomanské nadvlády vymanilo. Najdeme tu pěkný přímořský park, archeologické muzeum mj. s cennými ikonami, zbytky římských lázní, etnografické a přírodovědné muzeum, muzeum umění a historie a hlavně atraktivní Delfinárium. Z architektonických památek nelze vynechat katedrálu a divadlo.

Zkamenělý les
Geologická a petrografická lokalita asi 18 km západně od Varny. „Zkamenělé“ kmeny bizardních tvarů dosahují 6 ale i 12 m výšky, některé připomínají zvířata, fantazii se meze nekladou. Vznikly asi před 50 miliony lety, kdy zde bylo dno moře a poté, co voda ustoupila, odnesla měkčí usazeniny eroze. Původně zatopené a postupně petrifikované kmeny dávných stromů tak byly obnaženy do dnešní podoby.

Burgas
Největší bulharský přístav a dvěstětisícové město, založené císařem Vespasiánem jako kolonie pro vojenské veterány. Dnešní život města je svázán především s přístavem, z historických památek tu najdeme hlavně pozůstatky staveb ze 17. století, archeologické muzeum s hrobkou tráckého krále, etnografické muzeum a národní vědecké muzeum s přírodovědnými sbírkami. Kromě katedrály sv. Cyrila a Metoděje a několika dalších kostelů je zde také pěkný přímořský park s fontánami. Ve městě se každoročně pořádá mezinárodní folklórni festival. Z vnitrozemí k městu přiléhají tři velká jezera, které jsou jako největší mokřinový komplex v Bulharsku cennou ornitologickou lokalitou, kde hnízdí 60 % druhů bulharských ptáků, mezi nimi pelikáni, ibisové a volavky. Největší z nich, Burgaské jezero, je zároveň největším přírodním jezerem v Bulharsku (28 km2) a lze po něm plout lodí. Pláže jsou logicky lepší v okolí než v blízkosti přístavu.

Emine
Mysem Emine, ležícím mezi lokalitami Elena a Obzor, končí pohoří Stara Planina šedesátimetrovým útesem nad mořem. Přestavuje jedno z nejnavštěvovanějších vyhlídkových míst bulharského pobřeží. Ve středověku zde stála nepřístupná pevnost Emona a v její blízkosti několik klášterů. Na veřejnou dopravu se zde nelze příliš spoléhat, mys leží 2 km pěšky od obce Emona.

Nesebar
Zvláštní poloha i množství dobře zachovalých památek činí z Nesebaru jeden z největších turistických magnetů Bulharska. K nejstarším stavbám patří basilika z počátku 5. století. Řada dalších staveb pocházejících z 10. až 13. století, s ornamentální keramickou výzdobou potvrzuje mimořádnou koncentraci těchto staveb v době největšího rozkvětu města. Dalšími památkami jsou turecké lázně, větrný mlýn a zejména uličky a architektonické skvosty starého města. Nesebar má velmi dobré spojení s ostatními resorty v oblasti i s Burgasem a rozhodně stojí za návštěvu.

Maják Maslen Nos
Bílá kamenná věž majáku na mysu severovýchodně od Primorska je zajímavým cílem vycházek. Maják, postavený v roce 1920, je stále v provozu, jeho interiér není veřejnosti přístupný.

Přírodní rezervace Ropotamo
Řeka Ropotamo se vlévá do moře mezi Sozopolem a Primorskem. Již v roce 1940 vyhlášená rezervace chrání ekosystémy močálů a písečných dun podél stejnojmenné řeky. Předmětem ochrany jsou i vzácné rostliny, ptáci, ryby, želvy a hadi, ze šelem zde žijí vlci a šakali. Slepá ramena zarostlá lekníny a vůbec celý charakter území navozuje dojem subtropů až tropů.

Přírodní park Strandža
Nejjižnější část bulharského pobřeží od Kitenu po tureckou hranici, zahrnující pobřežní střediska Carevo, Achtopol, Sinemorec a Rezovo, je součástí přírodního parku Strandža, sahajícího hluboko do vnitrozemí v okolí meandrující řeky Veleky. Většina oblasti byla až do roku 1989 součástí pohraničního pásma s omezeným přístupem a zachovala si tak přírodní, nedotčený charakter. To platí i pro přímořská letoviska, která mají méně rozvinutou infrastrukturu, avšak zároveň řadu zajímavých míst zejména pro milovníky klidné přírody i divočejších, odlehlých partií. Ochrana parku, nejrozlehlejšího v Bulharsku, byla vyhlášena v roce 1995.

Istanbul
Do města na hranici Evropy a Orientu se ze všech pobytových středisek organizují výlety jednodenní i dvoudenní. V programu je prohlídka Modré mešity, Hippodromu a paláce Topkapi, individuální volno, u delšího výletu je možná i návštěva Velkého bazaru nebo plavba po Bosporu apod. Na detaily a cenu je třeba informovat se přímo v místě u delegáta Čedoku.

Zpět na navigaci

Zábava, kultura, sport

Na většině pláží je k dispozici plejáda atrakcí: pro děti tobogány, skluzavky nebo elektrická autíčka, pro dospělé tenis, minigolf, plážový volejbal, vodní skútry a lyže, vodní kola, lety na motorovém rogalu nebo windsurfing a parasailing. V nabídce je dále také jachting, rybaření a potápění, jízda na koni či golf, rozsah nabídky se však místně liší. Rovněž konkrétní hotely nabízejí rozmanitou škálu zábavy: stolní tenis, stolní fotbal, šipky, kulečník, lukostřelbu, ale i masáže a fitnes, vířivku či saunu nebo zapůjčení jízdních kol.
Hotely vesměs nabízejí animační programy a folklorní programy, nebo pořádají diskotéky. Nabídka posezení jak v hotelových tak pouličních barech a vinárnách je nepřeberná.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR
Krakovská 6, 110 00, Praha 1
tel: 222 211 258, 222 211 260, 222 212 011, 222 210 230, 222 211 259
fax: 222 211 728
e-mail: bulvelv@mbox.vol.cz
provozní hodiny: po – pá 08.00 – 16.30

Konzulární oddělení
tel: 222 210 230
úřední hodiny pro veřejnost: po, út, čt, pá 08.30 – 11.30

Velvyslanectví České republiky v Bulharsku
Posolstvo na Češkata Republika
Janko Sakazov Nr. 9, vchod Panayot Volov, Sofia
tel: 003592/9461110, 003592/9461111
fax: 003592/9461800, KO-9433179
e-mail: sofia@embassy.mzv.cz
web: http://www.mzv.cz/wwwo/?zu=sofia
úřední hodiny pro veřejnost: pondělí, středa, pátek: 09.00 - 12.00

Honorární konzulát ve Varně
Cani Ginčev 24, Varna
9002
tel: 00359/52641775, v případě nouze v nočních hodinách: 00359/52500626
fax: 00359/52641774
e-mail: Varna@honorary.mzv.cz
web: http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?id=26194&ido=2635&idj=1&amb=71&ParentIDO=2635
působnost úřadu: oblasti Dobrič, Varna, Burgas (úterý a čtvrtek: 14.00 - 16.00)

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

První pomoc a nezbytné ošetření se poskytuje ve státních zařízeních podle platné mezinárodní dohody s ČR zdarma. Přesto doporučujeme před cestou uzavřít kvalitní zdravotní pojištění, pokrývající náklady na ošetření, hospitalizaci, léčení, výlohy na léky, nezbytné převozy apod. Ověřte si před cestou rozsah Vašeho pojištění a jeho platnost pro konkrétní zemi. Vždy raději počítejte s požadavkem zaplatit v hotovosti, ale veškeré doklady o placení pečlivě uschovejte pro následné jednání s pojišťovnou po návratu domů.
Žádné očkování není oficiálně potřeba, vždy se však může hodit očkování proti tetanu a oběma žloutenkám.
Nezapomeňte osobní léky, nejlépe v originálním balení.
Vaše příruční lékárnička by měla obsahovat léky proti horečce (Anopyrin, Paralen), analgetika (Brufen, Ibalgin), léky na zastavení průjmu (Ercefuryl, Carbosorb), na střevní dezinfekci (Endiaron, Endiform, Mexaform), případně antibiotika (Ampicilin, Augmentin, Deoxymykoin), antihistaminika na zklidnění při poštípání (Dithiaden, Fenistil), oční kapky (Opthalmoseptonex), mast proti kožním mykózám (Canesten, Mykoseptin), mast na hnisající rány (Framykoin), mast na otoky (Ketazon, Yellon), obyčejné i pružné obinadlo, několik náplastí s polštářkem i bez, vodě odolnou náplast, Panthenol gel na spáleniny, malý dezinfekční sprej (Septonex, Jodisol), nerozbitný teploměr, nůžtičky, jehlu, pinzetu, jelení lůj a šátek.
Lékáren je dostatek a jejich vybavení je na dobré úrovni, léky se vydávají bez receptu a hradí se na místě v hotovosti. Otevírací doba lékáren je obvykle 8.00 – 22.00 hod. Dodržujte základní hygienické návyky, myjte si ruce mýdlem před jídlem a po použití toalety. Přestože je voda na hotelích hygienicky nezávadná, pijte raději vodu v balenou v lahvích.
Mezi místní infekční rizika patří cestovní průjmy, ojediněle salmonelóza a vzácně břišní tyfus. Rozhodně doporučujeme požívat pouze dokonale tepelně zpracované maso a vejce a převařené mléko. Podobně jako v ČR se vyskytuje i meningitida a klíšťová encefalitida.

Zpět na navigaci

Zvyklosti a obyčeje

Bulhaři milují svátky, ať už jde o rodinné události jako svatby, nebo třeba náboženské obřady v regionálních klášterech. Dodnes se při nich nosí tradiční kroje a vypije se množství vína. I trávení volného času je obecně méně hektické než u nás: celé hodiny dokáží vysedávat v kavárně, povídat si, kouřit a prostě jen tak pozorovat život kolem sebe. Kouření je celonárodní zlozvyk. Choro, tradiční kolový tanec, se zejména na vsi nesmí vynechat při žádné oslavě. Dnes se často předvádí i v letoviscích turistům. „Opačné“ vyjadřování souhlasu a nesouhlasu bývá častým zdrojem nedorozumění či obveselení. Kývání hlavou shora dolů totiž v Bulharsku vyjadřuje nesouhlas, vrtění hlavou zleva doprava naopak souhlas! A protože zejména mládež se již „poevropšťuje” a kývá jako my, nastává zmatek ještě větší.
Tykání je všeobecně rozšířené a není považováno za nezdvořilost. Při jakékoliv návštěvě a setkání se jako pozornost dávají květiny.
Náboženská tolerance Bulharů je příkladná. V hlavním městě Sofii stojí bezprostředně vedle sebe kostely pravoslavný, protestantský, katolický, evangelický a navíc ještě mešita a synagoga. Nepokoje způsobené odlišnou vírou tady neznají. V zemi je celkem na 1600 křesťanských kostelů a na 900 mešit (džámií).

Zpět na navigaci

Autor: Čedok