Gambie

Gambie je jedna z nejbližších a nejlépe dostupných zemí subsaharské Afriky. Osu úzké země tvoří stejnojmenná řeka a přilehlé pobřeží Atlantického oceánu. Gambie oplývá tropickým podnebím a dostatkem slunečního svitu, mimořádně výhodná je dlouhé a zřetelně oddělené období sucha od listopadu do května. Dny jsou tehdy teplé, noci mírné a vlhkost je snesitelná.

Rychlá navigace:

Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Kriminalita
Nákupy a suvenýry
Spropitné
Zajímavá místa
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena

80 km atlantického pobřeží se postupně rozvíjí od Mariánského ysu (též Cape Point, 20 minut od hlavního města Banjulu) dále na jihozápad. V současnosti se přibližně 100.000 cestovatelů ročně rekreuje v letoviscích Bakau, Fajara, Kotu a Kololi. Hosté převážně ze západoevropských zemí využívají řadu pohodlných hotelů s vysokým standardem a kompletními službami podél písčitých pláží. K dopravě slouží mezinárodní letiště Banjul, odkud to není nikam na pobřeží dále než 20 minut jízdy. Gambie je vyhlášená mezi milovníky exotického ptactva a umožňuje poznat život podél mohutné řeky a seznámení s barvitou kulturou a pohostinností domácího obyvatelstva. Je to země se stabilním demokratickým režimem, jedna z nejbezpečnějších v celé Africe.

Geografické údaje

Poloha: západní Afrika
Oficiální název: Republika Gambie
Hlavní město: Banjul - 209 000 obyvatel
Jazyk: angličtina (50%), mandingo (40%), wolof, fulbština (úřední jazyky), dále arabština a další
Náboženství: muslimové (95%), křesťané (4%), animisté

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 dalasi (GMD) = 100 bututů
Aktuální kurz: 1 GMD = 0,81 Kč
Směnit můžete na všech hotelech - v recepci obvykle i směnárenské služby.
Nedoporučuje se měnit na ulici.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Gambie je horkou zemí s typickou černošskou kulturou a nezkaženou přírodou. Podnebí má subtropické. Nejlepší dobou pro návštěvu této africké země je období od října do června, kdy tady panují teploty okolo 35 °C. V ostatních měsících, především v srpnu, vládne doba dešťů, které však přicházejí hlavně v noci, zato jsou velmi vydatné.

Zpět na navigaci

Ceny

Restaurací a barů je v Gambii obrovské množství. Hotelové restaurace a podniky v turisticky atraktivních místech běžně nabízejí evropská jídla, ale vychutnat si můžete i skvělé gambijské speciality. Mezi ty patří zejména benachin (kousky kořeněného masa s rýží v rajčatové šťávě se zeleninou, base nyebe (dušené maso se zelenými fazolemi a další zeleninou), chere (vařené koule z prosné kaše) či plasas (dušená ryba připravovaná v palmovém oleji se zeleninou). Ke každému jídlu se podává obrovské množství čerstvé zeleniny a ovoce, například grapefruity, banány nebo pomeranče. Pijí se výtečné ovocné džusy, pivo, víno a alkohol.
Ceny jsou přijatelné - pouze o málo vyšší než v ČR.

Zpět na navigaci

Časový posun

GMT, středoevropský čas - 1 hodina (v létě - 2 hodiny)

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používaní redukcí)

230V / 50Hz
Zásuvky na ploché kolíky, adaptér je nutný.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Je zakázáno fotografovat vojenské objekty a letiště.

Zpět na navigaci

Kriminalita

Gambie je zemí s přijatelnou kriminalitou, násilné trestné činy turistům nehrozí. Problémem ale je drobná pouliční trestná činnost. Zahraniční návštěvníci si musí dávat velký pozor na kapesní krádeže, ke kterým dochází nejčastěji na tržištích a trajektech. Nenechávejte cenné věci bez dozoru v taxících ani na plážích. Nenavštěvujte politické demonstrace.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Pokud si budete chtít přivézt hezký suvenýr, zamiřte na zdejší tržiště. Sice tu budete muset smlouvat, na což nejsou Evropané příliš zvyklí, ale můžete tu koupit například krásné, ručně vyřezávané a zdobené sošky z ebenového dřeva nebo drobnosti ze slonoviny.

Zpět na navigaci

Spropitné

Obvykle se nechává 10 %. Bakšišné je zde běžnou záležitostí.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Banjul
Metropole Gambie je jedním z nejmenších hlavních měst Afriky. Leží na ostrově sv. Marie v ústí mohutné řeky Gambie, která se v tomto místě zužuje na pouhých pět kilometrů. Poloha města na malém ostrově byla dlouhá léta příčinou toho, že se Banjul nerozvíjel. Byl spíše ospalou osadou než hlavním městem. Dnes je tomu jinak a Banjul je živým přístavem a sídlem vlády.
Pulsujícím srdcem města je Albertovo tržiště, na němž můžete strávit několik hodin procházením a nákupy. Stylovějším tržištěm však je Bengdula, což ve zdejším nářečí znamená shromažďovací místo. Je to rozsáhlá obchodní čtvrť plná pestrobarevných stánků afrického stylu. Prodavači se tu snaží prodat zboží všemi možnými prostředky - pokřikováním, zpěvem, taháním za rukáv a nebo třeba plazením před potencionálním zákazníkem. Můžete tu koupit různé řemeslné výrobky.

Georgetown
Město v srdci Gambie se rozkládá v půvabné říční zátoce. Během koloniálních časů bylo druhým nejdůležitějším městem země a část jeho důstojnosti mu zůstala dodnes. Stále se tu nachází milé koloniální domy s tradiční architekturou a je správním a obchodním centrem regionu.
V okolí Georgetownu je velmi rozvinutý rybolov, který odjakživa živil velkou část obyvatelstva. Za hranicemi města proto můžete vidět domorodé rybáře, jak každé ráno rozplétají obrovské sítě, aby se večer vraceli s bohatým úlovkem.

Jufure
Vesnice proslavená románem A. Haleyho Kořeny - domov Kunta Kinteho, leží na břehu mohutného toku řeky Gambie, ostrov otroků

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Honorární konzulát České republiky v Gambii
Bertil Harding Highway, Kokoli, K.S.M.D.
tel.: 00220/4464354, 4464308, 4460308
fax.: 00220/4460907, 4460308
e-mail: banjul@honorary.mzv.cz

Nejbližší velvyslanectví je v Ghaně:
Velvyslanectví České republiky v Ghana
Embassy of the Czech Republic
Kanda Highway No. 2, House No. C 260/5, Kanda, Accra
P.O.Box 5226
tel.: 0023321/223540, 247282
fax.: 0023321/225337
e-mail: accra@embassy.mzv.cz, accraczemb@ighmail.cz

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

Zdravotnická péče je přijatelná většinou jen v Banjulu. Některé specializované činnosti však nejsou dostupné ani tady.

Cestovatelům se doporučuje navštívit v případě tísně jedno ze dvou státních zdravotnických zařízení. V Banjulu se nachází Royal Victoria Hospital, další zařízení je ve městě Basang. Veškeré lékařské úkony je třeba uhradit v hotovosti, a proto nezapomeňte na cestovní pojištění. Náklady na ošetření vám budou proplaceny po návratu do vlasti.

Očkování proti žluté zimnici je povinné, doporučuje se ochrana proti meningitidě, žloutence A a B a pro krátkodobý pobyt užívání antimalarik. Výskyt malárie je nejčastější od června do listopadu, je dobré používat repelenty. Před cestou se doporučuje konzultovat lékařského specialistu.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok