Češi si oblíbili Vánoce v teple

Káhira - Čím dál tím víc Čechů tráví Vánoce a Silvestra v zahraničí. Módní je dovolená v Egyptě nebo třeba v Emirátech – obojí je téměř vyprodané dlouhé týdny dopředu. Podle cestovních kanceláří zároveň začíná platit, že hodně rodin volí pro hlavní dovolenou nikoliv léto, ale právě zimu.

V létě k moři, na Vánoce doma, na Silvestra na hory. Tak to bývalo dříve, české zvyky ale mění svá pravidla. Právě o Vánocích totiž čím dál víc Čechů vyhledává teplo a hotelový servis. „V tuto chvíli i konzervativní Češi začínají chápat, že je lepší odletět někam pryč a zbavit se toho honění se po dárcích,“ řekl Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Kanárské ostrovy, Egypt, Baleáry – takové jsou nejoblíbenější destinace letošní zimy. Populární je i Thajsko nebo Dominikánská republika. Teplo jednoznačně letos přebilo hory - dlouho totiž nebyl sníh, a tak hodně lidí na poslední chvíli změnilo plány.

Dubajské souostroví
Zdroj: ČT24

Pečení, úklid a vánoční stromek mění za slunečné písečné pláže čím dál víc seniorů a také mladých lidí. Češi jsou podle majitelů cestovních kanceláří pořád aktivnější. Když mají peníze, není jim líto je za dovolenou dát.



Silvestrovské termíny jsou jedny z nejdražších. I když last minute zájezdy se dají sehnat i na Vánoce. „Počítejte s tím, že v tom nejbližším okolí do 5 hodin letu se pohybují ceny mezi 15 a 25 tisíci korun. Ve vzdálenějších destinacích se pohybují kolem 50 tisíc korun,“ konstatoval Papež.

Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku:

„Tento rok je trend vyhledávání kratší dovolené. U těch leteckých zájezdů to jsou zpravidla kratší zájezdy – 8denní. Dřív to byly 12 až 14denní zájezdy.“

I přesto, že Štědrému dni v zahraničí většinou chybí ozdobený stomek, sníh i lití olova, jedno určitě zůstává stejné - hody - i když možná nejsou tak úplně tradičně vánoční.

Reprotáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)