Španělé na dovolené šetří, turisty lákají k sobě

Madrid - Strach a nejistota z budoucnosti nutí španělské rodiny šetřit. Omezují například letní dovolenou. Zůstávají raději doma a šetří každý cent. Španělská vláda během dne řekne, jak velkou injekci pro svoje banky potřebuje. Od ekonomických ministrů eurozóny má slíbeno až 100 miliard eur, nejspíš ale bude potřebovat méně.

Španělské rodiny přemýšlí, za co utratí peníze a kde se dá ještě ušetřit. Šest zemí v eurozóně, včetně Španělska a Itálie, je stále v recesi, která je technicky definována jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí hospodářského poklesu.  

„Průzkum ukázal, že se přes 70 procent Španělů bojí ztráty zaměstnání. V této situaci je proto normální, že jsou víc obezřetní a zbytečně neutrácí,“ řekl Jordi Goula, editor ekonomické rubriky časopisu La Vanguardia. 

Podle evropského statistického úřadu je ve Španělsku jedna z nejvyšších nezaměstnaností z celé Evropské unie, a to 24,6 procenta. Nejhůř hledají práci mladí do 25 let, u nich statistici hlásí až poloviční nezaměstnanost.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Španělé tak cestují zejména po své vlasti. V roce 2011 se 91,8 procent všech cest uskutečnilo po Španělsku a pouhých 8,2 procent cest mířilo do zahraničí. V roce 2011 Španělé nejvíce vyjížděli do Francie (2,3 miliony), Portugalska (1,6 milionu) a Itálie (1,5 milionu).

Španělsko turisty přitahuje

Španělé za hranice moc nejezdí, možná je to proto, že země turisty spíše přitahuje. Například loni přijelo do Španělska přes 56 milionů turistů, což je nárůst o 7,6 procent oproti předchozímu roku. V roce 2010 nárůst počtu turistů z celého světa činil jedno procento. Španělsko je tak po Francii, USA a Číně čtvrtou nejnavštěvovanější turistickou destinací. Cestovní ruch tvoří ve Španělsku 10 procent HDP.

Španělsko loni navštívilo celkem 178 304 turistů z Česka, o 20,2 procent více než rok předtím. Hlavními destinacemi českých turistů byly stejně jako v předchozí letní turistické sezóně Kanárské ostrovy, Baleáry, Katalánsko, Andalusie a Madrid. V letošním roce očekává AČCKA opět navýšení počtu turistů, nicméně ve srovnání s loňským rokem lze očekávat navýšení mírnější.