V Německu vyoperovali nádor těžký jako pět cihel

Berlín – Jednadvacetikilový nádor se podařilo lékařům v německém Altenburgu odstranit z břicha 71letého pacienta. Nádor měl průměr 37 centimetrů, upřesnil primář z durynské kliniky Rigo Voigt. Spolu s dalšími dvěma chirurgy operoval pacienta tři hodiny. Největší komplikací bylo to, že nádor byl blízko centrálních střevních cév.

Pacient vyhledal lékařskou pomoc kvůli nezadržitelně rostoucímu objemu břicha. Magnetická rezonance odhalila, že na vině je právě obrovský nádor. „I na univerzitních nádorových centrech je tumor takové velikosti vzácností,“ řekl Voigt. Přesto se nádor podařilo zcela odstranit. Pacientovi se daří dobře a dokonce mohl být propuštěn z nemocnice.

V poslední době provedli němečtí lékaři podobných zákroků více. Počátkem října lékařský tým univerzitní kliniky v Drážďanech odstranil pacientce nádor o hmotnosti 28 kilogramů. Žena měla potenciálně zhoubný tumor o velikosti 60 krát 50 centimetrů na vaječnících. Počátkem září doktoři v Münsteru na západě Německa odoperovali 52leté pacientce 18kilogramový zhoubný nádor děložního čípku.