Egypt nahání islámské návštěvníky, Evropané tam nechtějí

Káhira - V Egyptě sice začíná hlavní turistická sezona, země ale na návštěvníky zatím čeká. Egyptu totiž zůstává pověst země plné nepokojů, kde se navíc zavádějí islamistická opatření. Stát se proto začíná obracet na islámské návštěvníky.

Egypt nyní řeší, zda se podvolit požadavkům západních turistů a nabídnout společné koupání mužů a žen i alkohol, nebo zda zavést oddělené pláže a zákaz alkoholu. Soustředit se nyní bude hlavně na islámské návštěvníky. Chce například zlepšit letecké spojení s Dálným východem. „Infrastruktura je důležitá. A se vzdušnou dopravou se pro turisty zlepší i dostupnost,“ poznamenal egyptský ministr turismu Hisham Zaazou.

Egypt věří, že konzervativní islámské hodnoty nové turisty přitáhnou. Islámský svět už se přitom o zemi zajímá - arabští investoři v Káhiře stavějí pětihvězdičkový hotel, kde se nebude smět pít alkohol, nebude povolena hlasitá hudba ani společné bazény pro muže a ženy.

Prostoru pro nové hotely je hodně. Vláda teď například dává do aukce celkem 28 čtverečních kilometrů. Některé přímořské části jsou úplně prázdné. „Máme asi 200 kilometrů moře - ani jedna část z nich není připravená na turisty. Přitom jsou to krásné a bezpečné břehy, lepší než v Šarm-el-šejku,“ míní nezaměstnaný Abdel Rahman Saber.

Ještě předloni počet turistů v Egyptě rostl - přijelo jich skoro 15 milionů. Přes dvě třetiny z nich přitom z Evropy. Jen v letošním druhém čtvrtletí ale klesl víc než o třetinu. Ministr turismu věří, že během deseti let do země přijede 30 milionů turistů ročně.

V Egyptě začíná hlavní turistická sezona (zdroj: ČT24)