Kafe servírované Bohem Ďáblovi přišlo tureckou televizi draho

Istanbul - Turecká televizní stanice CNBC-E dostala pokutu ve výši 52 951 tureckých lir (přes půl milionu korun) za odvysílání jednoho dílu amerického kresleného seriálu Simpsonovi. Úřadům se nelíbila epizoda o tom, jak pámbů musí poslouchat ďábla. Státní rada pro kontrolu rozhlasu a televize (RTÜK) tvrdí, že obsah seriálu může urazit náboženské cítění diváků.

Rada kritizuje především fakt, že si CNBC-E utahuje z Boha a nabádá mladou generaci k násilí tím, že vraždy prezentuje jako boží příkazy; navíc prý mladé lidi navádí k tomu, aby se na Silvestra opíjeli. „Jedna z postav zneužívá náboženské cítění jiné k tomu, aby ji přiměla páchat vraždy. V jedné scéně se veřejně pálí bible a Boha a Ďábla tu zobrazují jako lidské postavy,“ píše se ve zprávě RTÜK, aniž by rada upřesnila, jak dospěla právě k výše uvedené částce. Vyjadřuje také pohoršení nad scénou, v níž Bůh servíruje Ďáblovi kávu, upřesnil turecký deník Hürriyet.

Stanice CNBC-E je regionální pobočkou CNBC Europe a zaměřuje se zejména na vysílání ekonomických zpráv a zábavy. Kromě Simpsonových vysílá i další americké seriály, jako jsou třeba Městečko South Park, Zoufalé manželky nebo Dva a půl chlapa.

Pohoršení nad některými díly Simpsonových a jejich případný zákaz nejsou ve světě ničím neobvyklým. V minulosti vadily třeba v Německu, Rakousku i Švýcarsku díly vtipkující o jaderné katastrofě, v Litvě se zase úřadům nezdála skrytá reklama na Homerovo oblíbené pivo Duff.