Olomoucká zoo má o mravenečníka víc. Přibyla Tequila

Olomouc - Olomoucká zoo slaví další úspěch. V polovině března jí pár mravenečníků čtyřprstých přinesl nový přírůstek - samičku Tequilu. Chovatelé olomoucké zoo patří na území Česka a Slovenska k jediným, kterým se daří mravenečníka čtyřprstého úspěšně rozmnožovat.

Tequila je šestým mládětem mravenečníka, které se narodilo v olomoucké zoo, a třetím potomkem chovného páru mravenečníka Darta a Tary. Zoologická zahrada nyní chová devět mravenečníků velkých a čtyřprstých.

Odchov mravenečníků v zajetí je velmi obtížný, protože v jejich potravě chybí termiti. Tato nejdůležitější součást jídelníčku mravenečníků se v zoo složitě nahrazuje mletým masem s vejci, hmyzem, banány, jogurty a ovesnými vločkami. Nesnadné je také sestavit chovný pár a vytvořit mu vhodné podmínky, které panují v tropických pralesích. Loni se v Evropě narodila pouze dvě mláďata mravenečníka, přičemž jedním z nich byla olomoucká samička Elie.

Mládě mravenečníka - Tequila
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Mravenečníky olomoucká zoo chová od roku 2003. První mládě v jejím jihoamerickém pavilonu přišlo na svět až po třech letech chovu. Otcem byl opět mravenečník Dart. Před porodem jej ošetřovatelé museli od samice oddělit, což skončilo jeho útěkem z klece. Po týdnu už byl ale zpět v zoo.

Olomoucká zoo chová 354 druhů zvířat. Dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Jejím zřizovatelem je olomoucký magistrát, který provoz zoo dotuje. Vlastními aktivitami si zahrada vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.