Ruští turisté budou střídat dači s cizinou

Moskva - Kvůli vstupu Chorvatska do Evropské unie a zavedení nových víz ubude letos na jadranských plážích 50 tisíc ruských turistů. O to víc bude ruština slyšet v jiných zemích, čím dál víc Rusů totiž jezdí na léto do ciziny. I tak jich ale spousta tráví dovolenou na svých oblíbených dačách (chata).

Ruským cestovkám se vede dobře, do zahraničí letos pošlou přes třicet milionů Rusů. Kromě Egypta, Řecka a Španělska mají zájem o Turecko, Čínu nebo Thajsko. Rusy je ale vidět takřka všude, i v exotických zemích. Patří k velmi náročným a štědrým zákazníkům, jsou schopni utratit i větší obnos peněz.

Česko je u Rusů také velmi populární

„Pronajímají si auta, jezdí na zájezdy, hodně utrácejí za nákupy, v barech a restauracích. Když už Rusové jednou vyjedou, užívají si dovolenou naplno. Přednost dávají teplému moři a plážím, k nejvyhledávanějším zemím i přesto patří Česko. Ze zemí, které nemají k moři přístup, je dokonce pro Rusy Česko jedničkou. Jen za první pololetí české konzuláty v Rusku udělily přes dvě stě tisíc víz,“ vysvětlila Irina Tjurinová z Ruského svazu turistiky.

Pro drtivou většinu Rusů je zahraniční dovolená velkým luxusem. Zůstávají proto doma, navštěvují příbuzné anebo jezdí na své oblíbené chaty. Tráví tu dovolené nebo jen víkendy. Právě letní pobyty na chatách mimo města jsou typickou dovolenou většiny Rusů. Tady se mohou setkávat s přáteli, kteří chatu nemají anebo na ni nemají a tráví dovolenou, jak se dá.

„Jezdíme autem navštěvovat památky, to je taky zajímavé. Letní pobyt na chatě byl, je a na dlouhou dobu zůstane pro běžné Rusy nejlepší a nejpřijatelnější dovolenou,“ řekl Alexandr Nakonečnyj.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)