Čínských turistů je čím dál víc. A s nimi i problémů

Peking - Cestování a dovolenou v Číně ještě před třiceti lety spojovali s dekadentními zvyky buržoazních společností. Turistický ruch v zemi neexistoval. Teď se země otevírá světu, roste střední třída a zájem o cestování se zvyšuje. Dovolenou si dnes užívají stamiliony Číňanů.

Turistický ruch se v Číně zlepšil po všech stránkách. Destinace jsou krásnější a čistší. Průměrný Číňan stráví na dovolené deset až patnáct dní v roce a utratí za ni třicet až šedesát tisíc korun. Drtivá většina cestuje v organizovaných skupinách. „Je to naše tradice. Děláme všechno rádi v kolektivu. Lidé navíc věří, že je to jednodušší,“ uvedla turistická průvodkyně. 

Čím dál víc Číňanů míří i do zahraničí. V roce 2000 vycestovalo do světa 10 milionů Číňanů, v loňském roce už to bylo 83 milionů. Odhaduje se, že v roce 2015 vyjede 100 milionů. Číňané se tak stanou největší etnickou cestující skupinou na světě. Vloni utratili Číňané ve světě sto dvě miliardy dolarů a poprvé v historii překonali Američany i Němce.

Jenže se stoupajícím počtem turistů se taky množí stížnosti na chování Číňanů. Údajně ničí památky, falšují oddací listy, jen aby na líbánkách dostali slevu, napadají personál poté, co jsou napomenuti za nevhodné chování. K slušnému vystupování v zahraničí vyzval v květnu i vicepremiér Wang Jang.

Ani varování nepomohlo

Nedávno čínský vicepremiér Wang Jang vyzval Číňany, aby se při zahraničních cestách chovali civilizovaněji. Wang občanům ve svém projevu ze 17. května radil, aby na cestách nehovořili tak hlasitě, přestali přecházet silnice mimo označené přechody, neplivali a nevyrývali čínské znaky na památky.

„Je pravda, že někteří čínští turisté se v jiných zemích nechovají civilizovaně. To se negativně odráží na obraze našeho národa,“ řekl Lou Ťia-ťün, ze školy turistického ruchu na Východočínské universitě. 

V říjnu začne v Číně platit vůbec první zákon o cestovním ruchu. Má hlavně regulovat turistiku doma a chránit práva turistů. Budou v něm ale i pravidla, jak se chovat v zahraničí.

Čína se otevírá turistům (zdroj: ČT24)