V Londýně se můžete projít po Marsu – alespoň v muzeu

Londýn – Národní námořní muzeum v hlavním městě Anglie zve své návštěvníky na prohlídku Marsu. Výstava nabízí unikátní fotografie, které zachytilo při své misi na Rudé planetě vozítko Curiosity. Sonda přistála na Marsu v srpnu loňského roku a od té doby pátrá po základních prvcích nutných ke vzniku života.

Procházka po Rudé planetě je zážitkem, který díky této výstavě může okusit i běžný pozemšťan. Přes deset metrů široká obrazovka navodí skutečnou atmosféru návštěvy vesmíru.

„Je to opravdu velké. Skoro jako byste tam byli. Líbi se mi to,“ říká návštěvník výstavy David Davewood.

  • Muzeum přibližuje atmosféru na Marsu zdroj: ČT24
  • Muzeum přibližuje atmosféru na Marsu zdroj: ČT24

Muzeum poprvé využilo záběrů z vesmírné mise a otevřelo tak brány do hlubin galaxie. Obrázky jsou složené z několika set jednotlivých záběrů vozítka Curiosity, které dohromady tvoří jednotné panorama.

„Osobně bych asi měla strach nasednout do raketoplánu a vydat se na Mars. Tak jsme Mars dopravili sem,“ doplnila astronomka Radmilla Topalovic.

Noční obloha lidstvo fascinovala odnepaměti. Co kdysi začínalo u Galileových skic, moderní technologie posunuly k dokonalému zachycení vesmíru. Výstava zahrnuje i vítězné snímky fotografické soutěže, kterou každoročně pořádá Královská greenwichská observatoř.

V Londýně se můžete projít po Marsu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod