Vinobraní v rakouském Retzu: Když víno teče z kašny

Vídeň – Sychravé podzimní dny nejsou jen časem melancholie a stesků po slunečních letních dnech, ale i dobou sklizně a vinobraní. Ta pak může být a většinou i je pořádně veselá a divoká. Přesvědčit se o tom lze třeba v dolnorakouském Retzu.

Ze Znojma je to k rakouským hranicím pár kilometrů. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že pokud se vinné révě daří na Znojemsku, bude se jí dařit stejně dobře i na druhé straně hranice.

Dolnorakouský ekvivalent znojemské oblasti se jmenuje Weinviertel a patří k největším vinařským oblastem celého Rakouska. V západní části tohoto regionu, v Retzu, jsou vinice úplně všude. Stejně jako sklípky a šenky, kde můžete ochutnat místní výborná vína. Samotné město Retz vzniklo kolem roku 1300 na obchodní cestě mezi Kremží a Znojmem. O tom, že pěstování vína tu má opravdu dlouhou a úctyhodnou tradici, se můžete přesvědčit ve zdejším vinném sklepě, který je se svými chodbami o délce přes 20 kilometrů  zároveň největším vinným sklepem v Rakousku. 

15. století, doba rozmachu vinařství i Retzu

Privilegium obchodovat s vínem získal Retz už v dobách uherského krále Matyáše Korvína. A jelikož se díky příznivému pannonskému klimatu i úrodné půdě začaly obchody rychle hýbat, město úměrně tomu bohatlo a rostlo. Dokladem nebývalé prosperity je celá řada měšťanských domů na hlavním náměstí. Asi nejvíc vyniká okázale zdobený Sgraffitohaus, tedy Sgrafitový dům, ze 16.století, dále pak hned uprostřed náměstí radnice spojená s věží a v neposlední řadě palác rodiny Verderberů, postavený v nejčistším stylu benátské renesance. 

Retz
Zdroj: ullstein-author/ČTK

Celé náměstí, které patří se svou rozlohou přes jeden hektar k největším a nejkrásnějším rakouským tržnicím, se doslova přelidní při každoročním vinobraní. Během tří dnů divokých oslav se počet jinak čtyřtisícového městečka zněkolikanásobí a na náměstí sotva projdete. Kromě vína tu můžete ochutnat i celou řadu místních specialit – klobásami počínaje a čokoládou ochucenou vůní hroznů konče. 

Letošní slavnosti vína proběhly v Retzu poslední zářijový víkend a jako obvykle trvaly tři dny. V neděli se pak v určenou hodinu pozornost všech návštěvníků obrátí ke dvěma kašnám, ze kterých přestane jako kouzlem téct voda a začne proudit víno. „Vinné studně jsou opravdu největší atrakcí. Z tamhle té teče bílé a tady z té červené,“ říká jedna z návštevnic oslav. 

Co se týče místních odrůd, výrazně se neliší od vín moravských. Z bílých vede jednoznačně Zelený Veltlín, Ryzlink a Vlašský Ryzlink. Z červených se pak největší oblibě těší Zweigelt, který nahradil dřívější Modrý Portugal. Čím dál víc se ale také začínají prosazovat tzv. nové odrůdy jako Cabernet Sauvignon nebo Rulandské Modré.

Retz (zdroj: ČT24)