Ne Holandsko, ale Turecko – ráj tulipánů

Istanbul - Tulipány už nejsou jen doménou Holanďanů. Tisíce kilometrů na východ jim vyrostl zdatný konkurent. Miliony tulipánů všech barev a tvarů v těchto dnech doslova zaplavily ulice tureckého Istanbulu. Koná se tu jeden z nejslavnějších festivalů svého druhu na světě. Největší turecké město se už devátým rokem halí do barevného kabátu. Podívejte se.

V Istanbulu vykvetly tulipány (zdroj: ČT24)

„Letošní ročník je rekordní. Po celém Istanbulu jsme zasadili okolo dvaceti milionů tulipánů. Kromě nich jsou k vidění další 4 miliony dalších květin,“ popisuje manažerka festivalu. 

Pořadatelé navazují na dlouhou tradici. Tulipánům totiž Turci holdovali už v 16. století, v dobách Osmanské říše. Zvyk se ale na dlouhá staletí odmlčel. Zhruba 1 600 pěstitelů z celé země se teď usilovně snaží, aby znovu nezapadl. A podporuje ho i vláda. 

Na rozvoj zemědělství vláda v roce 2005 zřídila speciální sociální program jako jeden z hlavních způsobů, jak na tureckém venkově podpořit zaměstnanost. Úspěch se dostavil, tulipány jsou u zdejších zahradníků skutečně populární. 

Vydáno pod