Češi stále častěji pořizují dovolenou „na první chvíli“

Praha - Stále větší počet Čechů nakupuje svou letní dovolenou už na přelomu roku. Zájem o nabídky tzv. first minute, které zákazníkům zaručují nižší pořizovací cenu, se podle některých cestovních kanceláří až zdvojnásobily.

Reportáž: Zájem Čechů o first minute roste (zdroj: ČT24)

Lidé můžou zájezdy pro příští rok kupovat už několik týdnů. Mezi nejžádanějšími destinacemi zatím figuruje Řecko, Egypt, Bulharsko nebo Turecko. „Počet lidí, kteří si kupují dovolenou v předprodeji, rok od roku roste,“ potvrzuje mluvčí CK Fischer Jan Osúch. „Využívají toho, že mají děti zdarma, získávají slevy 10 až 15 procent a mají nejširší výběr jak destinací, tak hotelů a také termínů.“

O dvojnásobném zájmu ve srovnání s loňským rokem potom hovoří agentura Invia. Podle ní jsou Češi ochotni za dovolené i víc utratit - průměrně o 900 korun, a to i přesto, že ceny poznamenal zásah České národní banky, který oslabil kurz koruny. „Cestovní kanceláře byly pro příští letní sezonu nuceny promítnout do svých cen zvýšení kurzu koruny vůči euru, a to přibližně o pět až osm procent,“ doplňuje tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.