Réva pod nohama poutníků. U Velehradu roste mešní víno

Na šestihektarové církevní vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku pečují o mladou révu. Pracovníci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž ji vysadili loni v květnu. Mrazy z posledních dní jí neublížily. První úrodu tak očekávají za dva roky, víno z ní bude sloužit při obřadech.

Na vinici ve Velehradě v pátek po týdnu dokončila desítka pracovníků okopávání sazenic. „Ještě jsou moc mladé na to, aby se tam dalo vjet traktorem. A není tam opěrná konstrukce, která bude budována až v letošním roce,“ přiblížil výkonný ředitel společnosti Karel Smetana. Réva podle něj začne rodit nejdříve za dva roky, plnou úrodu očekává až v roce 2023.

Minulý rok podnik vyrobil asi 60 tisíc litrů vína, z produkce jde podle Smetany zhruba čtvrtina na liturgické účely, zbytek se prodá ve sklepích, restauracích nebo vinotékách. Sklepy letos uvedly na trh 13 druhů vín, z toho 11 mešních. „Mešní víno musí mít minimálně 20 stupňů cukernatosti při sběru,“ poznamenal Smetana.

Sazenice museli pracovníci okopat ručně, na vinici traktor ještě nemůže
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Výpadek příjmů před Velikonocemi

Kvůli pandemii nového koronaviru firmě v posledních týdnech výrazně klesl odbyt.

„Největší odběry mají restaurace, které jsou zavřené, takže tady máme prodej nula. Co se týká našich vinoték, tak první týden karantény jsme je zkoušeli nechat otevřené, ale návštěvnost byla mizivá. Teď prodáváme pouze na objednávky. Vypadlo nám nějakých 90 procent příjmů. Zrovna před Velikonoci míváme hodně objednávek. Za poslední měsíc to odhaduji na výpadek zhruba 700 tisíc korun,“ nastínil Smetana.

Vína podnik skladuje ve sklepích pod zámkem v Kroměříži. Tradice výroby mešního vína sahá ve městě do středověku. Společnost do budoucna zvažuje výsadbu dalších vinic v Polešovicích na Uherskohradišťsku, ke zpracování a uskladnění vína by ráda využila i sklep v areálu velehradského poutního domu Stojanov.