Zbavit kůry, opálit, upevnit. Okolo archeoskanzenu v Modré roste palisádové opevnění

Nové palisádové opevnění s obranným valem a věž bude mít Archeoskanzen Modrá na Uherskohradišťsku. Některé práce si zajišťují pracovníci svépomocí, s jinými jim pomáhají najatí řemeslníci. Odhadované náklady jsou zhruba milion korun, potřebné peníze pocházejí z provozu archeoskanzenu.

„Zaplétané ploty, které máme zčásti kolem archeoskanzenu, rozebíráme. Místo nich nastoupí palisáda, asi dva metry vysoká. Postupně bude přecházet v obranný val s ochozem z vnitřní strany. Bude zakončený strážní věží a vjezdovou bránou. Věž bude vysoká šest metrů. Z přední strany valu a věže bude asi do tří metrů kamenná podezdívka,“ uvedl správce skanzenu Lubomír Sláma.

Na nové opevnění a věž bude podle něj zapotřebí asi dvě stě metrů krychlových dubového dřeva. Dlouhé bude asi 170 metrů. Palisádu i s věží by chtěli mít pracovníci v dubnu, kdy začne hlavní návštěvnická sezona. Po jejím skončení pak zase začnou stavět.

Součástí opevnění bude i šestimetrová věž
Zdroj: ČTK

„Další část opevnění v délce asi 200 metrů bychom chtěli udělat v druhé polovině roku. Nyní odkorňujeme dubové kůly o průměru zhruba 20 centimetrů. Kůly pak štípeme na poloviny, jejich horní části zařezáváme do špice a zespoda je opalujeme na ohni. Opálení by mělo zabránit pronikání houby do dřeva,“ řekl správce.

V polovině srpna se v archeoskanzenu uskuteční další ročník historického festivalu Veligrad, jehož hlavním tahákem je bitva z dob Velké Moravy. Už v červnu budou moci zájemci do archeoskanzenu vyrazit na Noc slunce a ohně, která se vztahuje k letnímu slunovratu. Skanzen loni navštívilo kolem 75 tisíc lidí.

Věž nabídne návštěvníkům výhled do archeoskanzenu
Zdroj: ČTK