Policie rozbila gang zásobující pervitinem celou Moravu. Látky na jeho výrobu mu nevědomky sama dodávala

Policisté v Olomouckém kraji dopadli organizovanou skupinu podezřelou z rozsáhlé výroby drog. Obviněno je šest lidí. Podle kriminalistů zásobovali pervitinem i sousední regiony. Drogy nejen vyráběli, ale distribuovali i látky určené pro jejich výrobu. Podle šéfa olomoucké krajské kriminální služby byli zadržení monopolními dodavateli drogy na celé Moravě. Zásah, kterého se účastnilo sedmdesát policistů, byl největší za dobu fungování policie Olomouckého kraje.

Při zásahu v polovině listopadu policisté zadrželi deset lidí a provedli 12 domovních prohlídek, při kterých zajistili více než tři kilogramy pervitinu a látky určené k jeho výrobě. Podle vyšetřovatelů by tak mělo dojít k dočasnému ochromení výroby a dodávky látek pro výrobu pervitinu na Moravě.

„Zásobovali velice širokou oblast, kromě Olomouckého kraje měli přesah do Moravskoslezského, Jihomoravského i Zlínského kraje. Jednak metamfetamin vyráběli sami, ale zároveň distribuovali chemické látky potřebné k jejich výrobě. Zásah zlikvidoval monopolní dodavatele pro celou Moravu,“ uvedl vedoucí Odboru obecné kriminality Olomouc Jan Lisický.

Krycí jméno Recoš

Po roční práci kriminalistů na případu s krycím názvem Recoš se podezřelé podařilo zadržet přímo při výrobě drog. Pět mužů a jedna žena ve věku od 36 do 56 let je obviněno ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, za což jim hrozí trest od osmi do 12 let. Všichni obvinění jsou ve vazbě. Policie očekává, že se během vyšetřování počet obviněných ještě rozšíří.

Při domovních prohlídkách policisté podle Lisického zajistili dvě kompletní varny, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě pervitinu a věci potřebné k jejich distribuci. „Byla zajištěna látka efedrin, která je meziproduktem při výrobě metamfetaminu, o celkové hmotnosti 1,3 kilogramu,“ uvedl Lisický. Policisté zajistili také 300 tisíc korun jako výnos této trestné činnosti.

Policisté odkryli výrobce pervitinu pro celou Moravu
Zdroj: Policie ČR/ČTK

Do oběhu posílala drogy nevědomky sama policie

Organizovaná skupina získávala část chemických látek ze spalovny. Do ní přitom k likvidaci posílali sami policisté látky zadržené při trestné činnosti, k jejich zničení ale nedošlo.

„Mimo jiné se jednalo o látky, které byly zajištěny jednotlivými policejními útvary na území celé České republiky během přestupkových a trestních řízení. Tyto látky byly následně po pravomocných rozhodnutích příslušných soudů v jednotlivých případech předány prostřednictvím správy logistického zabezpečení Policejního prezidia uvedené spalovně k odborné likvidaci. Místo toho, aby byly zlikvidovány, vracely se nám zpět do oběhu,“ řekl šéf krajské kriminální policie.

Jak se ale látky ze spalovny dostaly zpět k výrobcům drog, policisté neuvedli. Nelegální činnost podle nich skupina páchala velmi sofistikovaně a konspirativně. Na samotném zásahu se podílelo více než šest desítek členů Toxi týmu Olomouckého i Moravskoslezského kraje, zásahové jednotky, ale také příslušníci Vojenské policie a Generálního ředitelství cel.