Začaly opravy kostela na Zelené hoře. Svatostánek se přiblíží původnímu Santiniho návrhu

Pohled na Zelenou horu dnes tak líbezný není, kostel zakrývá lešení (zdroj: ČT24)

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře začali opravovat restaurátoři. Nejrozsáhlejší obnova památky zapsané na seznamu UNESCO za posledních 50 let začala opravami vnějších omítek, dveří a oken. Práce na poutním místě ve Žďáru nad Sázavou přiblíží svatostánek původnímu návrhu od architekta Jana Blažeje Santiniho.

Výhledy na unikátní památku teď asi tři roky nebudou tak skvostné jako na filmových záběrech. Třetinu Santiniho kostela už zakrývá lešení. Při dnešním kontrolním dni památkáři domlouvali se stavebníky postup při zpevňování různě starých omítek.

„Řada omítek je poškozených. V nejlepším stavu jsou kupodivu barokní omítky, kterých je ovšem relativně málo,“ vysvětlil Pavel Jirie z Národního památkového ústavu. Do podoby navržené známým architektem se budou restaurovat také všechna okna. Ta původní s vitrážemi ve tvaru plástve se zachovala pouze dvě.

Úkolem restaurátora je teď provizorně zakrýt rámy a vysazené okenní tabule odvézt do dílny k důkladné obnově. „Snažíme se všichni dát maximum pro to, aby se památka vrátila do původního stavu, jak vypadala v době vzniku,“ svěřil se restaurátor Martin Šach. V kostele se dělají také nové rozvody elektřiny, staré halogenové osvětlení nahradí nové modernější s přirozenějším světlem.

Opravovat se mají také podlahy, kostel získá i nové odvodnění. Stavbu z 18. století trápí vysoká vlhkost. V místech někdejšího hřbitova mezi kostelem a ambitem také vznikne poutní louka.

  • Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého navrhl architekt Jan Blažej Santini-Aichel na podnět opata žďárského kláštera cisterciáků
  • Práce na kostele začaly roku 1719 a zcela skončily roku 1940
  • Po požáru v roce 1784 panovník Josef II. klášter ruší a kostel je uzavřen
  • Od té doby areál chátrá, jeho vlastníkem se roku 1953 stává stát
  • Na přelomu 70. a 80. let minulého století dochází k neodborným opravám
  • Roku 1994 se památka dostává na seznam UNESCO
  • V rámci církevních restitucí se kostel roku 2013 vrací pod správu církve

Obnova se dotkne i výzdoby kostela, další restaurátorský tým si ve středu odvážel pozlacené ozdobné hvězdy. „Musíme to dokonale očistit a zdokumentovat stav. Potom tam dáme nátěry a pak tam zase přijde zpátky zlato,“ popsal ošetření výzdoby České televizi jeden z restaurátorů kovových prvků.

Práce na obnově jedné z nejvzácnějších českých církevních památek budou probíhat ve třech etapách. Z většiny náklady pokryje dotace evropských fondů, samotná farnost zaplatí pět procent z celkových 45 milionů korun.