Turistické stezky na Brněnské přehradě a u Ivančic mají být po opravě pohodlnější a bezpečnější

Dělníci opravují stezky na břehu Brněnské přehrady a také podél řeky Rokytné u Ivančic na Brněnsku. Po rekonstrukci by měly být pohodlnější a bezpečnější. Na přehradě ale stavební práce ztěžuje nepřístupný terén i lidé, kteří na staveniště přes zákaz vstupují.

Turisty a cyklisty nahradili na stezce kolem Brněnské přehrady dělníci. Opravují přes osm set metrů cesty na levém břehu přehrady pod hradem Veveří. První část je téměř hotová včetně opěrných zdí. „Celá trasa bude opatřená svodnicemi pro zachycení vody, aby nedocházelo k odplavení finální vrstvy. Podkladní vrstva už je nachystaná a čeká se na zasypání,“ popsal stavbyvedoucí Lukáš Zajeda.

V místech, kde je prudký svah, vznikne dřevěné zábradlí. Na jeho ukotvení už jsou nachystané betonové patky. V druhé části mají dělníci mnohem víc práce. Staví tam ocelovou lávku. Před její montáží musí nachystat piloty. Materiál si kvůli nepřístupnému terénu několik set metrů nosí sami.

I v průběhu rekonstrukce někteří lidé nerespektují zákazové cedule a pohybují se po staveništi. Nejenže je to pro ně nebezpečné, ale mohou poničit to, co už dělníci vybudovali.

Zákazová cedule na Brněnské přehradě
Zdroj: ČT24

Do opravy stezky se pustili také podél řeky Rokytné u Ivančic na Brněnsku. Spojuje chatové oblasti Dejmaly, Pod vrbičkami a Jouřov. „Musíme odebrat část svahu a zhutnit spodní části od řeky, srovnat těleso stezky a potom navézt a zhutnit kamenivo,“ popsal práce ředitel Městských lesů Ivančice Dalibor Lang. Na některých místech je potřeba pokácet stromy nebo odsekat kus skály.

Ne všichni ale mají z opravy stezky radost. Někteří chataři se obávají většího počtu turistů a cyklistů. „Hodně lidí tudy jezdí na kolech i z Brna. Bude tady ještě větší provoz a člověk přece jen někdy vyhledává klid,“ poznamenal chatař Zdeněk Božek. Obě cyklostezky mají být opravené do září.