Brněnský listopad 1989. Třicáté výročí sametové revoluce připomenou univerzity, studenti i nový dokument

Tvůrci z České televize a Masarykovy univerzity pracují na novém střihovém dokumentu popisujícím přechod od totality k demokracii v Brně a na jihu Moravy. Snímek využívá televizní archiv, k zasílání dobových záběrů vyzývají autoři i veřejnost. Akce k výročí pádu totality připravují také brněnské univerzity, studenti i muzea.

Jiří Krejčí pracoval v roce 1989 jako fotograf pro Železniční stavitelství Brno. Listopadové akce soukromě fotil i natáčel. Krabici se starými kazetami našel při malování domu. Záběry přinesl na výzvu tvůrci dokumentu s pracovním názvem Brněnský listopad Jiřímu Voráčovi. „Takových dokumentů a dokumentárních rekonstrukcí už sice několik existuje, ale všechny se týkají celostátních událostí, což znamená, že se odehrávají v Praze,“ řekl Jiří Voráč z Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filosofické fakulty Masarykovy univerzity.

V televizním archivu z té doby jsou podle Jiřího Voráče mezery, nedochovaly se například žádné záběry z divadel a skoro žádné z vysokých škol. Náladu dní ilustrují ankety. „ Jaké jsou moje vzpomínky na listopad? No tak to bylo úžasný. Já jsem si uvědomoval, že to zažiju asi jen jednou za život,“ řekl autor dobových záběrů Jiří Krejčí.

Dokument už je v tuto chvíli ve střižně, přesto se tvůrci rádi seznámí s dochovanými dosud nepublikovanými videi nebo fotografiemi ze soukromých archivů. Zejména z menších měst na jižní Moravě. Záběry amatérských dokumentaristů pak mohou obohatit i archiv České televize. Lidé se s nimi mohou obrátit přímo na Jiřího Voráče z Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filosofické fakulty Masarykovy univerzity.

Vysoké školy chystají výstavy a festivaly

K ohniskům společenských změn v roce 1989 patřily vysoké školy, ty chystají v Brně k 30. výročí pádu komunistické totality výstavy, festivaly i slavnostní setkání. Jejich studenti spolupracují na přípravě shromáždění, které se uskuteční 17. listopadu na náměstí Svobody. Naváže na něj lampionový průvod.

Každá vysoká škola chystá i vlastní akce. Například na Masarykově univerzitě to bude festival Tehdy a dnes v univerzitním kině Scala nebo křest knihy 100 studentských revolucí po 30 letech. Mendelova univerzita zase připravuje festival Sametová třicítka, jehož součástí budou besedy, diskuze nebo výstava. „Chceme, aby se co nejvíce zapojili naši studenti, kteří se tradičně podílí i na akcích v centru Brna, které organizuje Studentské Brno, Post Bellum a další organizace,“ uvedl mluvčí školy Filip Vrána.

Ústav filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a Univerzitní kino Scala nabídnou veřejnosti návrat k listopadu roku 1989 v cyklu filmových projekcí a diskuzí se zajímavými hosty. Celý cyklus Kino pravdy a lásky: StáFFka 1989 odstartuje 30. září novým snímkem Štěpána Altrichtera Národní třída, natočeným na motivy knihy Jaroslava Rudiše.

Akce Veterinární a farmaceutické univerzity budou rozprostřené od 12. do 29. listopadu. Nejprve se uskuteční pietní akt v Kounicových studentských kolejích, které sloužily za okupace gestapu. Pietní akt tedy připomene nejen 30 let od sametové revoluce, ale především osmdesát let od tragických událostí roku 1939. V plánu je také slavnostní shromáždění v aule. Univerzita dále plánuje slavnostní koncert pro studenty a výstavu srovnávající školu před třiceti lety a nyní.

VUT si tradičně připomíná události při slavnostním akademickém shromáždění, které se letos uskuteční 14. listopadu, včetně udílení pamětních medailí a cen rektora. Čestné doktoráty převezmou Rakušanka Ulrike Dieboldová a Američan Ralph Ford.

Brno podpoří akce třemi miliony korun

Město Brno podpoří akce související s výročím třemi miliony korun. „Rozhodli jsme se jít cestou finanční pomoci aktivitám studentů, neziskových organizací a dalších organizátorů. Je to výročí událostí, které odstartovaly velké změny v naší zemi a v našich životech,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Od 14. do 19. října bude na náměstí Svobody velký projekční dóm. Od rána do večera se tam budou promítat krátké filmy. V dopoledních hodinách budou pro studenty, odpoledne pro veřejnost.

Od 12. listopadu bude v Technickém muzeu Brno výstava Železná opona, 17. listopadu chystají na náměstí Svobody akci studenti. Na 20. listopadu je připravená i multimediální instalace, hudební produkce a promítání dobových záběrů. Vznikne také lidský řetěz, který povede z náměstí Svobody na Malinovského náměstí.