Zelená na semaforech v Břeclavi bude na zkoušku blikat

Na semaforech některých křižovatek v Břeclavi bude část září a října na zkoušku fungovat blikající zelená. Řidiče bude upozorňovat na končící zelenou předtím, než padne oranžová a poté červená. Projekt se dotkne většiny křižovatek na hlavním tahu I/55. Řidiče budou na změnu upozorňovat dopravní značky.

Blikající zelená na semaforech znamená, že se blíží konec doby pro možný průjezd. Podle policejní mluvčí Kamily Haraštové po ní bude následovat klasicky oranžová a červená. „Když bude zelená blikat, řidiči budou vědět, že zelená skončí. Proto by už na oranžovou měli zůstat stát. Někdy se totiž stává, že někdo chce projet na oranžovou, ale nakonec jede na červenou,“ uvedla Haraštová.

V takových případech pak řidič může třeba zablokovat křižovatku, stát se ale může i nehoda. Podle Haraštové opatření může bezpečnost na křižovatkách zvýšit.

Zelená bude na semaforech v Břeclavi blikat v termínech od 2. do 13. září a od 14. do 25. října. Po uplynutí obou termínů se vše vrátí do původního stavu. Ve stanoveném období bude zelená blikat čtyři sekundy a týkat se to bude pouze semaforů se třemi barvami, nikoliv doplňkových zelených šipek nebo signálu pro opuštění křižovatky.

Novinku řidiči uvidí například na křižovatkách silnice I/55 s náměstím T. G. Masaryka, ale také u obchodních center Lidl, Billa a Penny nebo na křižovatce silnice I/55 a ulice U Nemocnice. Situaci budu monitorovat drony s kamerami, řidiči se budou moci k novince vyjádřit v anketě.

Zelená bliká v Rakousku i na Slovensku

Břeclav bude jediným českým městem, kde se bude blikající zelená zkoušet. „Je blízko hranic s Rakouskem, kde blikající zelenou mají. Navíc je tam na průtahu pět křižovatek za sebou,“ uvedla Lenka Vyskočilová z Centra dopravního výzkumu.

Centrum na základě zkoušky s blikající zelenou vypracuje studii, která má do budoucna pomoct při sjednocování pravidel v silničním provozu se sousedními státy, jako jsou Rakousko a Slovensko, a také s dalšími zeměmi Evropské unie. Studii následně předá ministerstvu dopravy.