Obléct vestu a chopit se pádla. Jižní Morava láká vodáky na řeky

Více turistů na řeku Dyji se snaží nalákat Vodácké centrum Znojmo. Během loňské sezony ji sjelo tři a půl tisíce lidí, letos by to mohlo být ještě víc. V některých úsecích ale lodě ne vždy projedou. Na vodáky myslí také Brno, na řece Svratce město plánuje vybudovat půl kilometru dlouhý kanál za 350 milionů korun.

Poslední pokyny před nastoupením do lodě udělila Petra Čech početné rodině ve Znojmě. Na Dyji se vypravili poprvé. „Jsme tady jenom na jednodenní výlet, máme jen 15 kilometrů, protože máme s sebou spoustu nováčků,“ popsala.

Klidná hladina je právě pro začátečníky ideální. Problémy mohou nastat až za jezem v Krhovicích. Dyje se tam totiž dělí o vodu s náhonem, kudy Povodí Moravy musí pouštět vodu do Rakouska, ale i se závlahovým kanálem pro zemědělce. Vodáci tak proto někdy kvůli nedostatku vody musí z lodí vystoupit.

„Loď 300 metrů jede, pak musí přetáhnout třeba třicetimetrovou mělčinu. Úsek, který je tímto nejvíc dotčený, je úsek Krhovice-Hrádek, což je nějakých 11 kilometrů. V tu chvíli už plavba pro vodáckého turistu není úplně optimální,“ vysvětlil vedoucí Vodáckého centra Znojmo David Gros.

Letos lodě neprojely několikrát. Povodí Moravy podle svého vyjádření minimální zůstatkový průtok nutný pro život v řece udržuje. „Je stanovený na 600 litrech za vteřinu, dnes protéká profilem 1200 litrů za vteřinu, což znamená, že ta hodnota je dvojnásobná,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodácká trasa na Dyji
Zdroj: ČT24

Vodáci tak dojedou až do rozšířeného tábořiště v Hrádku. Nově tam funguje parkoviště i splachovací záchody, příští rok by vodácké centrum chtělo zavést i pitnou vodu nebo zřídit stánek a oplocení. Stejné plány mají i o dalších 11 kilometrů dál v Hevlíně.

Další nocležiště by nejčastěji třídenní pobyt na řece protáhnulo na čtyři dny a lidé by se dostali z Hevlína do Jevišovky, na dosah Nových mlýnů. Hlavním cílem je ale udržet okolní divočinu, která klidnou Dyji stále odlišuje od mnohdy přelidněných toků v Čechách.

Vodáci se projedou i na Svratce v Brně

Naopak přímo ve městě by měl vzniknout kanál pro milovníky vodních sportů v Brně, nedaleko pavilonu Anthropos. Na řece Svratce vodáci trénují i v současnosti, podmínky ale nejsou ideální. Mělké koryto je problém hlavně v létě.

„Máme tady málo vody, potřebovali bychom větší hloubku, lepší podmínky, ideálně kanál. Koryto by mohlo být aspoň trochu upravené pro potřeby nějakého tréninku,“ přiblížil vodák Radim Hladký. Zlepšení by se ale mělo blížit. Mezi jezem u elektrárny a bývalou vodárnou v Pisárkách chce město vybudovat právě dlouho očekávaný kanál.

Plánovaný kanál na řece Svratce
Zdroj: ČT24

„V této poloze se nacházejí veškeré doky, kde mají vodáci své lodě, to znamená, že nebudou muset nikam daleko přejíždět. Máme zprávu, že je vydáno stavební povolení na velký městský okruh, který je podmínkou pro další stupeň dokumentace,“ uvedl radní města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Na té by se mohlo začít pracovat na podzim. Kanál má mít parametry vhodné pro světové soutěže. Kromě profesionálů ale poslouží i hasičům, záchranářům nebo rekreačním vodákům.