Vranovská Ves se slíbených peněz za fotovoltaiku nedočká

Vranovská Ves - Ještě před několika měsíci všichni občané Vranovské Vsi souhlasili na pozemcích obce s výstavbou největší elektrárny ve střední Evropě. Vzdali se proto veškeré zemědělské půdy výměnou za peníze, které jim bude ročně platit provozovatel gigantické stavby. Teď ale přišlo rozčarování. Slibované peníze za elektrárnu rozkládající se na ploše 70 fotbalových hřišť, zřejmě do obce nepřijdou. Původní investor elektrárnu prodal a nový majitel slibované peníze obci dát nechce. Včerejší bouřlivé zastupitelstvo se proto jednoznačně usneslo, že k takovým podmínkám nepřistoupí.

Sny o nových fasádách zaplacených z příjmu ze solární elektrárny tak zatím berou za své. Teď, když nový majitel holdá platit jen asi desetinu toho, co slíbil majitel předchozí, začínají obyvatelé vedení obce kritizovat za to, že mělo špatně napsané smlouvy. Nejde přitom o žádný pakatel, obec měla od provozovatele solární elektrárny FVE dostávat 2,6 milionů korun ročně do výše padesáti milionů korun. Nový majitel, který ji od firmy odkoupil (a stal se jím ČEZ) ale s tak vysokou částkou nesouhlasí a nabízí jen 1,4 milionů, dotační program na stavbu hřiště. A ještě chce získat právo využít další pozemky pro vlastní zájmy.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Obec se tak dostala do kleští. Chce, aby firma převzala odpovědnost, na základě které se Vranovské Vsi zavázala, zároveň ale tuší, že nepřistoupí na jednání o nových podmínkách, bude mít problém. Získané peníze, na něž by podle návrhu nového majitele měla přistoupit, neměly jít jen přímo obyvatelům, obec plánovala nové chodníky, kanalizaci a sportoviště s krytou halou. Pokud by se s firmou nedohodli, museli by své plány všichni přehodnotit. „Já ale doufám, že se dohodneme, jen to bude trvat,“ uvedl starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka (nez.). Jenže místní chtějí trvat na svém. „To, co nám mají dát za to, že tady budou mít obrovské zisky, je směšné,“ zlobí se jeden z místních. „Ať dodrží původní smlouvu,“ dodal.

„Jelikož obec hospodaří s veřejnými prostředky, měla by se snažit alespoň vyjednat cenu, která je v dané lokalitě obvyklá,“ radí Vranovské Vsi právník. Největší středoevropská solární elektrárna zabírá plochu téměř 90 hektarů, což je asi desetinásobek samotné rozlohy obce. Šedesát tisíc solárních panelů bude mít celkový výkon 20 megawattů ročně.