Majitel nádraží Vyšehrad zanedbává péči o objekt. Milionovou pokutu ani po měsících nezaplatil

Majitel nádraží Vyšehrad ani po měsících nezaplatil pokutu 1,2 milionu korun, kterou po něm už od března chce Odbor památkové péče (OPP) pražského magistrátu. ČT to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Firmě proto může hrozit i exekuce. Důvodem pokuty je to, že vlastník, společnost Miquelira Limited se sídlem na Kypru, zanedbává péči o budovu. Historický objekt totiž dlouhodobě chátrá.

„V březnu 2023 uložil (OPP) vlastníkovi pokutu ve výši 1,2 milionu korun, rozhodnutí nabylo právní moci, ale protože ji vlastník nezaplatil, OPP věc předal odboru daní, poplatků a cen, aby zajistil výkon rozhodnutí,“ uvedl radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Aktuální řízení ohledně zaplacení pokuty je neveřejné. „Mohu pouze sdělit, že pokuta uhrazena nebyla, a to ani částečně,“ sdělil Hofman. Zábranský pak pouze v obecné rovině doplnil, že peníze v případě jejich neuhrazení lze vymáhat i exekučně.

Pokuty dostal vlastník už v minulosti

Není to poprvé, co vlastník nádraží Vyšehrad dostal kvůli zanedbání péče o objekt pokutu. V minulosti šlo podle Zábranského o sankce v řádech stovek tisíců. „Některé z pokut byly uděleny za neumožnění zpřístupnění památky, některé za porušování povinností v oblasti péče o památku,“ upřesnil.

Přístup vyžadoval odbor výstavby městské části Praha 2, kde budova stojí, aby mohl zdokumentovat stav uvnitř objektu. Majitel původně nechtěl umožnit úředníkům kontrolu, nakonec k ní došlo v září 2021. Kvůli pádu částí zdiva nechala Praha 2 také v tomto roce uzavřít chodník přiléhající k budově. Zábor postupně rozšířila na část vozovky až k tramvajové zastávce.

Letos kvůli bortícímu se zdivu podala městská část trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie ale neodhalila trestný čin. „I přes tuto skutečnost však budeme pokračovat po linii státní správy ve správních řízení s vlastníkem nemovitosti, tak jak nám ukládá zákon,“ řekla v dubnu mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Změna vlastníka komplikuje případné vyvlastnění

Objekt v minulosti vlastnila společnost RailCity Vyšehrad, jíž zase nepřímo vlastní již zmíněná Miquelira Limited. Loni ale budova přešla do přímého vlastnictví firmy na Kypru. Vyplývá to z údajů v katastru nemovitostí. Formálně tak došlo ke změně vlastníka. I to podle Zábranského komplikuje případný proces vyvlastnění. „Před vyvlastněním musejí být (neúspěšně) vyzkoušeny všechny jiné zákonné nástroje k ochraně kulturní památky,“ vysvětlil radní.

„Budu se snažit, abychom podmínky pro vyvlastnění naplnili, nicméně doufám, že se nový vlastník vzpamatuje a začne o tuto kulturní památku sám pečovat, jak mu zákon ukládá,“ dodal.

Budova nádraží Vyšehrad byla v roce 2000 prohlášena kulturní památkou. Investoři ji dříve plánovali přestavět, z plánu však i kvůli potížím prosadit projekt u památkářů sešlo. Současný stav považuje Praha 2 za kritický a ohrožující životy kolemjdoucích. Provoz nádraží byl zastaven kolem roku 1960 a nyní již obnovení původní funkce není možné, protože moderní normy neumožňují umístit nádraží v zatáčce.