Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Události v regionech: Stížnosti na hluk v okolí nové části D48 (zdroj: ČT24)

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.

Dálniční obchvat Frýdku-Místku byl sice pro většinu lidí velkým přínosem, který odlehčil okresnímu městu a zjednodušil a zrychlil cestu řidičům, přesto jsou i místa, kde se život po jeho otevření dramaticky zhoršil. Obyvatelé obcí Dobrá a Staré Město, v jejichž bezprostřední blízkosti nový úsek dálnice D48 vede, se kvůli tomu obrátili na ministerstvo dopravy. Stěžují si jednak na hluk, jednak na světla, která jim v noci září do oken.

„Spát při otevřeném okně je naprostý nesmysl, to nedokáže nikdo. V noci je to o to horší, že je téměř absolutní klid,“ řekl obyvatel Dobré Leopoled Cudzik. Jeho soused Jakub Damek má problém i se světlem projíždějících kamionů.

Na ministerstvo poslali místní obyvatelé petici a následně stížnost. Chtějí, aby úřady přeměřily hluk a postavily protihlukové stěny, které na některých částech D48 nejsou. „Jde nám v první řadě o to, aby bylo co nejdříve provedeno objektivní měření,“ shrnul staroměstský starosta Jiří Roško (SNK).

Stát ale argumentuje tím, že východní část frýdecko-místeckého obchvatu není ještě hotová. Zatím se na ní jezdí jen v polovičním profilu a stavba je v režimu předčasného užívání. Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky bude možné změřit hluk až poté, co se po úseku začne jezdit v plném rozsahu. „Je nutné, aby už byla dálnice zprovozněná v plném profilu (2+2 jízdní pruhy) pro rychlost 130 kilometrů za hodinu, a zároveň si uživatelé dálnice zvykli na to, že je ji už možné využívat,“ uvedl.

Znamená to, že se bude měřit nejdříve na podzim. Podle Jemelky by se měřilo dříve pouze, kdyby o tom rozhodli hygienici. S tím ale nejsou spokojeny obce. Měření krajskou hygienou stojí tisíce korun, a podle zástupců obcí není jasné, zda by ho ministerstvo dopravy uznalo jako důkaz nadměrného hluku.