Černovická pískovna bude mít nového jednatele. Dosavadní jsou ve vazbě

Události v regionech: Černovická radnice vybrala nového jednatele pískovny (zdroj: ČT24)

Pískovna Černovice bude mít nového jednatele. Rozhodla o tom rada městské části, které společnost patří. Obměna je nezbytná, protože oba dosavadní jednatelé jsou ve vazbě spolu s dalšími pěti lidmi. Podle vyšetřovatelů se snažili protiprávně získat rozhodující vliv na část ekonomické činnosti pískovny. Policie tvrdí, že podepsali nevýhodné smlouvy, a tak od roku 2021 způsobili škodu ve výši téměř 60 milionů korun.

Rada Brna-Černovic schválila, že se jednatelem Pískovny Černovice stane Viktor Mrňous. Starostka Petra Quittová (STAN) vyzdvihla jeho odbornost i to, že neměl dosud s pískovnou nic společného.

„Nikdy neměl nic do činění s naší městskou částí. Je to zcela apolitický člověk, byl vybrán na základě pohovorů, které jsme uskutečnili jako celá koalice,“ zdůraznila starostka.

Jedním z prvních kroků nového jednatele pískovny bude finanční audit. Přichází kvůli tomu, že dosavadní jednatelé jsou ve vazbě kvůli smlouvám, které byly podle policie nevýhodné. „Chceme nastavit zcela jiné kontrolní mechanismy. Prověření i administrace zakázek, které zde byly prováděny,“ podotkla Quittová.

V kauze kolem pískovny je vazebně stíháno sedm lidí, obviněny jsou i dvě firmy. Jedna z nich podle spisu „v rámci svého podnikání nabízela (…) třetím subjektům (…) službu ukládání odpadů“. To se však dělo „na úkor společnosti Pískovna Černovice“, tvrdí policie. Skupina tak podle policistů bohatla na ukládání odpadu v obecním areálu.

Skupinu podle policie vedl podnikatel Horký, obviněn je i Radovan Novotný

V čele organizované zločinecké skupiny stál podle detektivů podnikatel Michal Horký. Muž se krátce po razii přiznal a stejně tak učinili i oba jednatelé pískovny. Advokáti obviněných ani státní zastupitelství nechtěli nic dalšího komentovat.

Mezi obviněnými je také Radovan Novotný – někdejší tajemník černovické radnice, jenž z ní před čtrnácti lety odešel kvůli kauze Wilson. To byl developerský záměr, který radnice odsouhlasila v rozporu s podmínkami užívání pozemků. V této kauze byla nakonec podmínkou potrestána starostka Dagmar Hrubá, Novotný nikoli.

V roce 2010 jej ale policie zadržela s milionem korun, které si vyžádal od podnikatele Jiřího Štopla, aby nic nebránilo jeho investorskému záměru. Novotný tvrdil, že milion inkasoval za inženýrskou činnost při přípravě stavby, u soudu s tím však neuspěl a šel do vězení. Z čtyřletého trestu si nakonec odseděl třetinu, pak byl podmínečně propuštěn na podmínku.

Pískovny, o niž v kauze jde, by se mohly Černovice v budoucnu zbavit. Převést by ji měly na město, které podle mluvčího Filipa Poňuchálka připravuje rekultivaci jejího území. „Vzniknout by tady měl nový rozsáhlý park. Většina pozemků patří městu Brnu, dává tedy logiku, aby se v budoucnu o toto území staralo město,“ řekl.