Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.

Schválení kupní smlouvy podpořilo pětadvacet zastupitelů koalice ANO, STAN a Piráti. Proti bylo osm zastupitelů opozice, hlavně z ODS a TOP 09. Jednání trvalo pět hodin.

Opozici vadilo hlavně to, že kraj kupuje stoprocentní obchodní podíl firmy TWB, podle ní byl výrazně méně problematický nákup samotné budovy. Podle Pavla Karpíška, šéfa zastupitelského klubu ODS, je nákup netransparentní, velmi rizikový pro budoucí závazky i hospodaření kraje, a to i pro zastupitele, kteří pro to hlasovali. Kraj podle něj nepředložil audit, který by vyhodnotil všechna nebezpečí transakce.

Kraj o koupi s TWB jednal 1,5 roku, cena podle znaleckého posudku byla sto čtyřicet milionů korun. Kromě dvou znaleckých posudků k ocenění obchodního podílu i nemovitosti si nechal zpracovat finanční analýzu a právní prověrku. Opozice je považovala za účelové a nedostatečné.

Na dotazy v pátek odpovídal hlavní spolumajitel TWB Pierluigi Cardoselli, zpracovatelé znaleckého posudku a právník Gabriel Achour ze stejnojmenné advokátní kanceláře, která připravovala návrh kupní smlouvy, jež bude podle rozhodnutí zastupitelů podepsána do 19. října 2022.

Kupní smlouva je podle právníka přísná

„Kupní smlouva je velmi přísná a je podle mezinárodních standardů. Plnou vahou své odbornosti se za ni stavím. A pokud pro ni budete hlasovat, tak budete jednat s péčí řádného hospodáře,“ řekl Achour. Ubezpečil, že koupí stoprocentního podílu nepodstupuje kraj žádná rizika plynoucí třeba z historických závazků TWB nebo jejích společníků.

„Nikdy v historii kraje nebyla žádná transakce kryta tak jako tato,“ řekl předkladatel bodu – náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN). Podle něj smlouva vyžaduje i závazná ručitelská prohlášení i prohlášení o bezdlužnosti TWB.

Vedení galerie chce samostatnou budovu

Kraj chce v objektu mít sály a klubovny pro zájmové, sportovní a kulturní aktivity svých organizací, prostory pro propagaci regionu a umístí tam vzácné sbírky z nevyhovujících depozitářů Západočeské galerie. Samotné vedení galerie ale se záměrem nesouhlasí a dlouhodobě trvá na stavbě samostatné budovy za miliardu a půl.

Projekt revitalizace lázní, zpracovaný plzeňskou architektonickou kanceláří Soukup Opl Švehla, je hotový tři roky. „Už příští rok může začít bourání objektů bývalé kotelny a páry ve dvoře, které se nahradí čtyřpatrovou novostavbou,“ řekl architekt Jan Soukup, který se dlouhodobě věnuje opravám památek v regionu.

Lázně mají památkově chráněnou fasádu a bazénovou vanu. Podle současných aktuálních cen odhadl náklady na jejich obnovu a přestavbu na 1,2 miliardy korun.