Zlínská univerzita otevřela zrekonstruovanou aulu a oslavila dvacáté výročí

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně slavnostním shromážděním oslavila 20. výročí svého založení. Akce se původně měla konat loni, kvůli epidemii koronaviru ale byla odložena. Zástupci univerzity a hosté se sešli v nově zrekonstruované aule, jejíž novou podobu navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.

Aula Univerzity Tomáše Bati se kompletně rekonstruovala od střechy po suterén. Podle Jiřičné už konstrukce střechy neodpovídala předpisům, lidé sedící v sedačkách špatně viděli i slyšeli. „Strop nebyl akusticky správně, obklady stěn nebyly správně navrženy,“ popsala.

Ve stěnách jsou například nově panely, které je možné pomalu otáčet a při akcích ve dne je přes ně možné do prostoru dostat světlo. Změnily se také barvy interiéru, základní barvou sálu je šedá, sedačky jsou v oranžové barvě, což je také barva univerzity. „Doba komunismu nebyla optimistická, prostor vypadal smutně. Snažili jsme se vrátit trošku radosti do prostoru, který radostný nebyl, když jsme začínali,“ vysvětlila Jiřičná. Architektka pro univerzitu už navrhla Vzdělávací komplex, je také autorkou nedalekého kongresového a univerzitního centra.

„Strašně ráda dělám rekonstrukce z toho důvodu, že v dnešní době člověk musí přemýšlet o tom, co má vyhodit a co se dá zachovat, protože nemůžeme neustále všechno vyhazovat a stavět znovu. Je to jednak nákladné a taky tím otravujeme planetu. Každá rekonstrukce je přesvědčením, že to jde,“ poznamenala Jiřičná.

Být mezinárodně uznávanou univerzitou

Rekonstrukce auly začala loni. „Opravy si vyžádaly devadesát milionů korun a univerzita je financovala z vlastních zdrojů,“ uvedl kvestor UTB Alexander Černý. Rektor UTB Vladimír Sedlařík vzpomenul vývoj univerzity i její cíle. „Zachováváme si prvotní vizi být mezinárodně uznávanou univerzitou a neustále na tom pracujeme,“ uvedl rektor. Cílem je podle něj udržet počet deset tisíc studentů i přes demografický pokles a dobudovat infrastrukturu. V nejbližší době půjde například o stavbu nové budovy Fakulty technologické.

Rektor také ocenil osobnosti, které za uplynulých dvacet let přispěly k rozvoji univerzity. Cenu v kategorii Rozvoj univerzity dostal první rektor univerzity Petr Sáha, který se zasloužil o její vznik a rozvoj.

Univerzita Tomáš Bati vznikla 1. ledna 2001 sloučením zlínské Fakulty technologické a Fakulty managementu a ekonomiky, které byly součástí brněnského Vysokého učení technického. Kvůli pandemii koronaviru si výročí připomínala převážně v online prostředí. Oslava výročí vyvrcholila právě otevřením nově zrekonstruované auly.