V případu e-shopu se semeny konopí padl po letech trest. Majitelé mají zaplatit 30 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 2 po dvou zprošťujících rozsudcích rozhodl o trestech v případu e-shopu s konopnými semínky. Dvěma majitelům internetového obchodu uložil zaplatit pokuty 30 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, odvolání podali i oba majitelé. Případem se soudy zabývají už přes čtyři roky. Předloni se po zprošťujícím rozsudku do případu vložil nejvyšší státní zástupce, uspěl s dovoláním a věc se znovu vrátila na začátek.

Peněžité tresty potvrdila pro ČT mluvčí pražského obvodního soudu Marcela Pröllerová. „Ve věci byly uloženy samostatné peněžité tresty,“ řekla mluvčí. Podle rozsudku, který má ČT k dispozici, oba majitelé e-shopu spáchali přečin šíření toxikomanie. „Odsuzují se oba obžalovaní shodně k peněžitému trestu ve výměře 30 tisíc korun,“ stojí v rozsudku.

„Obvodní soud pro Prahu 2 se přes opakované zproštění i nově provedené důkazy podvolil Nejvyššímu soudu a uznal nás vinnými pro nepřímý úmysl a udělil nám pokutu dvakrát 30 tisíc korun,“ komentoval rozsudek spolumajitel e-shopu Jakub Gerža.

Obvodní soud poprvé oba muže zprostil obžaloby ze šíření toxikomanie v říjnu 2019, což potvrdil předloni v květnu i Městský soud v Praze. Soudy shodně poukázaly na to, že se nenašel žádný zákazník, který by nakoupená semena prokazatelně využil s úmyslem vypěstovat a konzumovat marihuanu. E-shop také nenabízel ucelený sortiment, chyběly například kuřácké potřeby.

Osvobozující verdikt zrušil Nejvyšší soud

Dovolání v případu ale následně podal bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Jedná se o notorietu, přičemž i oběma obviněným muselo být zřejmé, že většina jejich zákazníků si semena konopí v jejich obchodě objednává právě proto, aby z nich vypěstovala rostliny konopí s co nejvyšším obsahem psychoaktivních látek, a to právě za účelem jejich toxikomanického zneužití,“ stálo v Zemanově dovolání.

Nejvyšší soud poté osvobozující rozsudek zrušil. Případ se tak znovu vrátil na Prahu 2 a tam opět zazněl zprošťující rozsudek. O trestech nyní Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl až poté, co mu případ vrátil nadřazený pražský městský soud.

Soudce v nejnovějším rozsudku uvedl, že je vázán právním názorem Nejvyššího soudu. Má k němu ale výhrady. „Nejvyšší soud uznává snahu obžalovaných učinit vše, aby jejich podnikání bylo legální. Zároveň ale Nejvyšší soud de facto kriminalizuje jednání, které deklaruje nezpochybnitelnou snahu dělat vše legálně,“ píše se v rozsudku.

Ze soudní databáze vyplývá, že v případu již bylo opět podáno odvolání. Gerža ČT potvrdil, že se odvolal státní zástupce. Následně se odvolali i oba obžalovaní případu. „Vzhledem k délce kauzy a jejímu vývoji jsme podali odvolání, a kauza se tak může táhnout i několik dalších let,“ potvrdil Gerža.

Vleklá kauza

E-shopem se podle rozsudku policie zabývala poprvé už v roce 2013 se závěrem, že nebyl spáchán trestný čin. „Předchozí prověřování obžalovaných ve stejné věci v roce 2013, ve dvou případech, skončilo odložením věci policií,“ stojí v rozsudku. K soudu se případ poprvé dostal v roce 2018. Kauza se tak táhne už devět let.

„Můj případ považuji za soudní exces s příliš extenzivním výkladem trestního práva, který jde proti principu předvídatelnosti práva. Dlouhodobé a jasné rozhodování PČR a soudů, doporučení zapojených úřadů, a dokonce podpora státní organizace během několika let jsou upozaděny v můj neprospěch,“ míní Gerža.