Hasiči z Olomoucka hasí požáry vodou z čistírny. Chtějí tak šetřit pitnou vodu

Události v regionech: Hasiči šetří vodou (zdroj: ČT)

Hasiči v Česku při hašení požárů používají vodu z přírodních nádrží, ale často i z hydrantů, kde je upravená pitná voda, tedy i dražší. Hasiči z Olomouckého kraje se rozhodli, že budou touto vodou šetřit, k hašení skládky tak využili vodu z čistírny odpadních vod. Běžně se při hašení většího požáru spotřebují desítky tisíc litrů vody.

Nejvíce litrů vody padne například na hašení skládek odpadu nebo plameny v přírodě, které jsou způsobeny vypalováním trávy. Čerpání vody v přírodě je ale často velmi obtížné. „Řeky v letních měsících vysychají, hladina ustupuje. V zimních měsících je zase na druhou stranu rozbředlý břeh, bláto, takže pro naši techniku nedostupné,“ uvedl velitel čety HZS Olomouckého kraje František Ondrašík. 

Alternativou mohou být čistírny odpadních vod, které jsou už v každé větší obci. Jednu takovou nedávno využili olomoučtí hasiči při třídenním požáru skládky v Mrsklesích. „Čistírna odpadních vod je v podstatě nevyčerpatelný zdroj vody a pro nás velmi výhodné místo z pozice pevnosti komunikace, zázemí,“ popisuje Ondrašík.

Už rok ve velkých nádržích testuje, jestli voda z čistírny mění své vlastnosti, nebo zda by mohla poškodit hasičské vybavení. „Nemění nijak výrazně barvu, nesmrdí, takže v podstatě ta voda je pro nás použitelná v jakémkoliv případě,“ dodal.

Brát vodu z každého hydrantu není možné

Právě čerpáním z čistírny odpadních vod přitom hasiči šetří pitnou vodu z hydrantů. Vodovodní síť navíc není na většině míst stavěna na silné nárazové odběry, při kterých může navíc docházet k zakalení a zhoršení kvality vody v domácnostech. 

„Nemůžeme brát vodu z každého hydrantu, máme vytipovaná svá místa,“ říká hasič Tomáš Němeček. Olomoučtí hasiči chtějí vytvořit databázi vhodných čistíren odpadních vod, kam by v případě větších požárů jezdili pro vodu. Inspirovat chtějí i kolegy z dalších regionů v Česku.