Na chatu Na Tesáku se zatím vybralo dvě stě tisíc korun. Vyšetřování požáru pokračuje

Lidé přispívají na obnovu chaty Na Tesáku (zdroj: ČT24)

Chata Na Tesáku v Hostýnských vrších má šanci na obnovení. V pondělí začala veřejná sbírka, ve které se za prvních 24 hodin vybralo už více než dvě stě tisíc korun. Chata Na Tesáku do základů vyhořela na konci ledna. Důvodem byla pravděpodobně technická závada. Hasiči škodu vyčíslili na dvanáct milionů korun.

Když na konci letošního ledna chata Na Tesáku vyhořela, okamžitě začali její příznivci mluvit o sbírce na její obnovení. Od začátku tohoto týdne už peníze přicházejí na transparentní účet, nyní je tam už více než dvě stě tisíc korun. 

„Je obdivuhodné, že lidé jsou tak solidární,“ komentoval štědrost dárců Miroslav Nakládal, který je majitelem chaty. Sám na Tesáku čtyřicet let obsluhoval, a to až do vyhoření známé horské boudy. 

Kromě sbírky, která má přinést peníze na obnovu chaty, se rozjela i druhá a neméně úspěšná, ve které lidé za pouhé dva týdny věnovali až 1400 vlaječek. Právě ty byly jedním ze symbolů vyhořelé chaty. V lednu byla zničena právě i veškerá výzdoba. Pokud se chata bude stavět znovu, vlaječky tak v ní chybět nebudou.  

Zároveň se sbírkou pokračuje také pátrání po příčině požáru, cizí zavinění už vyšetřovatelé vyloučili, což je klíčové i pro pojišťovnu. Majitelé Tesáku se mezitím snaží udržet si zaměstnance i hosty. Hned vedle spáleniště se chystají otevřít provizorní stánek.