Vědci v Brně budou zkoumat DNA otce genetiky Mendela. Exhumovali jeho ostatky

Augustiniánský řád souhlasil s exhumací ostatků Gregora Johanna Mendela a vědci v Brně teď budou zkoumat jeho DNA. Od narození zakladatele genetiky uplyne příští rok v červenci 200 let.

Ze společné hrobky několika augustiniánských opatů exhumovali vědci z Masarykovy univerzity ostatky Johanna Gregora Mendela už v červnu. Z ostatků odebrali vzorky DNA. Provádět budou genetický rozbor a zpracovat chtějí i celý jeho genom. Díky tomu bude možné třeba říct, k jakým nemocem měl sklony.

„My jsme schopni dnes například u těchto kosterních pozůstatků říct, jestli ti lidé měli zvýšené riziko tvorby trombu, jestli měli laktózovou intoleranci, jestli měli dispozice k celiakii, hypertenzi,“ vysvětlil genetik z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Omar Šerý.

„Ze vzorků se dá vyčíst skoro totéž, co by se vyčetlo, kdybychom odebrali krev od živého člověka,“ doplnil forenzní genetik Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Drábek.

Exhumace a výzkum ostatků G. J. Mendela (zdroj: ČT24)

Exhumaci musel povolit představený v Římě

Výzkum je komplikovaný a provází ho řada právních i etických otázek. Exhumaci proto muselo povolit i vedení augustiniánského řádu, do kterého Mendel patřil. „My jsme dali žádost do Říma našemu hlavnímu představenému a on souhlasil. Chtěli jsme opravdu něco výjimečného a zajímavého,“ řekl delegát augustiniánů v Česku Juan Provecho.

Ostatky Johanna Gregora Mendela vrátí odborníci do hrobky na Ústředním hřbitově začátkem listopadu. Kde přesně se budou nacházet do té doby nikdo z bezpečnostních důvodů sdělit nechtěl. Stejně jako podrobnosti k celé události. Ty chce organizace, která se propagaci Mendela věnuje, představit až čtvrtého listopadu.

Příští rok se chystají oslavy

Johannu Gregoru Mendelovi budou příští rok věnované oslavy, které připomenou dvě stě let od jeho narození. Konat se budou v prostorách Augustiniánského opatství a Mendelova náměstí v Brně v druhé polovině července. Mezi plánovanými akcemi jsou například koncerty světových umělců, dokončení obnovy Mendelova skleníku nebo celosvětová vědecká konference s účastí nositelů Nobelovy ceny. Vedle toho bude na programu odhalení jeho sochy.

Narodil se v Hynčicích 20. července 1822 do rodiny drobných zemědělců. Původně se jmenoval Johann Mendel. Ve svých devatenácti letech ale vstoupil do augustiniánského kláštera a přijal jméno Gregor. O čtyři roky později byl vysvěcen na kněze řádu augustiniánů.

Mezi lety 1851 až 1853 studoval na vídeňské univerzitě. Tam také navštěvoval přednášky rakouského fyzika a matematika Christiana Dopplera a také Franze Ungera, který byl významným paleontologem a botanikem.

Následující rok pak začal v opatství na tamní zahradě provádět pokusy s hybridizací hrachu. Ty ukončil v roce 1863 a za dva roky začal na stejné téma přednášet. Po jejich skončení se také začal věnovat meteorologii a včelaření. Umřel 6. ledna 1884 v brněnském klášteře. Byl pochován na Ústředním hřbitově v Brně do hrobky augustiniánů. Rekviem v kostele dirigoval Leoš Janáček. Jeho práce byla objevena až o šestnáct let později.

G.J.Mendel
Zdroj: ČT24