Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou domů po tornádu. O dotaci mohou žádat také postižení podnikatelé

Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou soukromých domů po tornádu a bouřích. Také podnikatelé z tornádem zasažených oblastí mohou začít žádat o dotaci na obnovu poškozených provozoven. Z programu Nemovitosti budou moci získat jeden až 35 milionů korun za přispění prostředků z evropských fondů. Podpora funguje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.

Na průběžné financování žádostí o pomoc s nápravou škod způsobených na domech v červnu bouřemi a tornádem na jihu Moravy a v Ústeckém kraji schválila v pondělí vláda 1,4 miliardy korun. V průběhu mimořádného zasedání vlády, které se věnovalo primárně přípravě na testování ve školách, o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) uvedla, že objem sjednaných dotačních smluv rychle roste. Aktuálně schválená suma má podle ní zajistit průběžné financování podaných žádostí tak, aby lidé mohli rychle obnovit svá obydlí. Úřad počítá také s dalším nasazením mobilních týmů v postižených lokalitách. Další výjezd úředníků je plánovaný na týden od 23. srpna. Konkrétní místa a časy budou zveřejněny na webových stránkách Státního fondu podpory investic.

Bouře s kroupami a tornádem zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádala si šest životů. Poničila dvanáct set domů, z toho kolem dvou set muselo jít k zemi. Zničené zůstaly například i školy, sportoviště, auta a zeleň. Škody tehdy způsobily bouře také v Ústeckém kraji.

Součástí vládního programu na pomoc jihomoravským obcím, které na konci června zasáhlo tornádo, bude i obnova poničených hřbitovů, zopakovalo dnes ministerstvo.

Lidé čerpají peníze také z programu Živel. Státní fond podpory investic s lidmi z obcí zasažených tornádem do středy podepsal 98 smluv v objemu dotací 140 milionu korun na obnovu bydlení. „Zároveň bylo lidem na 61 zálohách vyplaceno 30,5 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, a stejně tak Státní fond podpory investic, dělá podle Dostálové maximum pro to, aby peníze doputovaly k lidem co nejdříve. “Zároveň je ale nutno respektovat zákonné povinnosti pro nadcházející kontroly a audity vynakládání státních prostředků,„ uvedlo ministerstvo.

Nemovitost pro malé a střední podnikatele

Podpora z investičního programu Nemovitosti je určena malým a středním podnikatelům, kterým tornádo čtyřiadvacátého června poškodilo nebo zničilo nemovitosti. Žadatelé mohou dotaci využít na obnovu provozovny v místě původní realizace, s čímž musejí být hotovi do dvou let od jejího získání. V takovém případě pomoc činí součet celkových škod snížený o pojistné plnění a jiné náhrady. U nepojištěných nemovitostí se do způsobilých výdajů počítají škody do výše osmdesát procent. Na tento typ aktivity je vyhrazeno čtyři tři sta milionů korun, o příspěvek budou podnikatelé moci žádat do konce roku.

Dotace z programu Nemovitosti jsou dále určeny na rozšíření původního objektu zasaženého tornádem. Podnikatelé musejí zvýšit původní podlahovou plochu nebo kubaturu alespoň o 20 procent, nejvýše však o 200 procent. Míra podpory činí maximálně 45 procent ze způsobilých výdajů. Na tyto účely je v dotačním titulu připraveno 100 milionů korun. Příjem žádostí bude trvat do 29. října.

Ministerstvo průmyslu a obchodu žádosti přijímá prostřednictvím portálu IS KP14+ Aplikace MS2014+. Podrobnosti k programu zájemci najdou na webu úřadu.

Další dotace, o které je možné žádat

Na podnikatele v turismu a velké firmy se možnost využít finance z evropských fondů nevztahuje, proto pro ně ministerstvo průmyslu a obchodu podle dřívějších informací chystá jiný investiční titul.

Na obnovu nebo nákup nového majetku mohou podnikatelé, kteří museli kvůli tornádu omezit nebo zcela zastavit činnost, žádat z programu Pomoc po tornádu. Na podporu je v něm vyčleněno 200 milionů korun. Sběr žádostí zahájil tým ministerstva složený ze zástupců státní agentury CzechInvest a Hospodářské komory třicátého června, ukončí ho třicátého září.

Prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky mohou podnikatelé navíc získat bezúročný úvěr od 500 tisíc do 45 milionů korun na investice v rozšířeném programu Expanze – úvěry. Žádosti přijímá pobočka rozvojové banky v Brně.

 Ministerstvo pro místní rozvoj k 23. červenci odhaduje náklady na obnovu majetku v Jihomoravském kraji na 5,3 miliardy korun. Dále se ale zjišťují škody na majetku podnikatelů, včetně těch v zemědělství. Suma se tak bude ještě měnit. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam jsou zejména hospodářské budovy.